Home » Brojni parovi u BiH primorani dići kredit za postupak vantjelesne oplodnje!

Brojni parovi u BiH primorani dići kredit za postupak vantjelesne oplodnje!

Brojni bračni parovi u Bosni i Hercegovini susreću se s problemom neplodnosti, zbog čega su primorani posegnuti za vantjelesnom oplodnjom.

Problem novac

Međutim, problem nastaje kada im se na putu do bebinog plača nađu ogromne svote novca, neophodne da bi postupak vantjelesne oplodnje uspješno bio obavljen.

Prema riječima bračnog para iz Zenice (identitet poznat redakciji), samo jedan postupak vantjelesne oplodnje, izuzmemo li preglede, košta od 4.000 do 5.000 KM. Do sada su pokušali dvije vantjelesne oplodnje, međutim, bezuspješno. Digli su i kredit.

Ogorčeni su što jedino Zeničko-dobojski kanton ne snosi troškove postupka vantjelesne oplodnje, dok im Zavod zdravstvenog osiguranja omogući 2.000 KM novčane pomoći – jednokratno.

U cijeloj priči dodatno stvar komplicira i donošenje zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Prema riječima Ermina Čehića, specijaliste ginekologije i akušerstva, subspecijaliste humane reprodukcije koji je na čelu Centra za humanu reprodukciju zeničke bolnice, zakon koji se koristi datira još iz bivše SFRJ, kada se nije znalo za mnoštvo metoda koje se danas primjenjuju u liječenju neplodnosti.

Poražavajući podaci

– Novi zakon je predlagan u dva navrata. Nažalost, oba puta nije prošao. On je itekako nužan, ali i pokazatelj demokratske zrelosti cijelog društva i njegovog političkog establišmenta – smatra dr. Čehić.

Ističe da država ne samo da treba nego je dužna osigurati ovakav vid zaštite i pokazati da ima sluha.

– Mi kao jedina javna ustanova u BiH činimo sve što je u našoj moći da se taj zakon donese i da istovremeno provodimo najsavremenije postupke koji se rade u svijetu iz ove oblasti – kaže on.

Podaci kojima on raspolaže govore da se 17 posto populacije u BiH susreće s problemom neplodnosti.
Poražavajući podaci govore da je mnoštvo onih koji žele dijete, međutim, finansijski ne mogu priuštiti postupak vantjelesne oplodnje. Ostaje im, kako kažu, nada da će novim zakonom situacija biti povoljnija i da će i oni, jednoga dana, postati roditelji.

U FBiH postoji pravni osnov za osiguranje i provedbu medicinski potpomognute oplodnje do 37 godina starosti žene i oplodnje do drugog pokušaja iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Usvajanjem novog zakona predviđeno je da pravo na liječenje potpomognutom oplodnjom ima žena do navršene 42. godine, i to tri pokušaja intrauterine inseminacije te pet pokušaja vantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu – kažu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dva besplatna pokušaja
Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira dva procesa vantjelesne oplodnje parovima koji zbog steriliteta ne mogu imati potomstvo. Ženama do 40 godina FZO snosi sve troškove, a polovinu troškova ženama od 40. do 42. godine.

– Žene koje zatrudne nakon 42. godine i rode bebu nakon postupka vantjelesne oplodnje dobivaju refundaciju troškova – istakla je Darija Filipović-Ostojić, portparol FZO RS.

U posljednje tri godine za finansiranje vantjelesne oplodnje u RS je izdvojeno 7,2 miliona KM, a u posljednjih 10 godina pomoću ovog postupka rođeno je 800 beba.

Avaz.ba