Home » Buzar: Od 2018. godine u BiH registrovano 62.000 migranata!

Buzar: Od 2018. godine u BiH registrovano 62.000 migranata!

Od 2018. godine do danas Služba za poslove sa strancima u BiH je registrovala više od 62.000 migranata, potvrdio je za „Avaz“ zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Dodao je da je od 62.000, njih čak 59.000 izrazilo namjeru za traženje međunarodne zaštite u BiH, ali manje od tri posto ih podnijelo zahtjeve.

Istakao je kako su ih sve obradili i uzeli im biometrijske podatke, ali da oni BiH vide kao tranzitnu zemlju koju žele što prije napustiti.

Kazao je kako je poredeći s tim ukupnim brojem vrlo mali broj onih migranta koji svojim nezakonitim djelovanjem i ponašanjem narušavaju sigurnosnu situaciju.

Buzar: Migranti daju lažne podatke - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Buzar: Migranti daju lažne podatke

 

Kako je kazao Služba se suočava sa širokim spektrom problema kada je u pitanju upravljanje migrantskom krizom, a prije svega zbog toga što ne mogu uspostaviti komunikaciju s migrantima jer nemaju prevodioce koji govore rijetke jezike zemalja iz kojih dolaze.

– Također migranti daju lažne podatke. Recimo ako su Marokanci kažu da su Alžirci, ili Pakistanci da su Afganistanci. Pokušavaju obmanuti nadležne organe kako ne bi utvrdili njihov identitet i dalju saradnju koju ostvarujemo sa zemljom njihovog porijekla – pojasnio je Buzar.

Avaz.ba