Home » Caritas Italije u okviru Projekta BRAT – Dodjela hrane narodnim kuhinjama u Sarajevu

Caritas Italije u okviru Projekta BRAT – Dodjela hrane narodnim kuhinjama u Sarajevu

Caritas Italije u Bosni i Hercegovini upriličio je, u suradnji sa Udruženjem Pomozi.ba, uručenje donacije u hrani za šest narodnih kuhinja u Sarajevu za pripremu toplih obroka za osobe u potrebi.

Dio je to Projekta ‘BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu’, koji financira Talijanska agencija za razvojnu suradnju. Tako se nastoji osigurati potpora lokalnoj zajednici i osobama u pokretu, te radu lokalnih službi u pripremi obroka koje pružaju javne i narodne kuhinje u Bosni i Hercegovini.

Inicijativu je koordinirao Caritas Italije u Bosni i Hercegovini, uz potporu Udruge Pomozi.ba, a da bi se pružila potpora lokalnoj zajednici i djelovanju šest narodnih kuhinja u Sarajevu među kojima su osim javnih kuhinja Pomozi.ba još i narodna kuhinja Stari Grad, Srpsko humanitarno udruženje “Dobrotvor”, narodna kuhinja HKO “Kruh sv. Ante” te javna kuhinja HO “Merhamet”.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza izjavio je da je ta inicijativa dokaz snažnog prijateljstva Italije i Bosne i Hercegovine.

– Ponosan sam što smo dio projekta koji pruža konkretnu pomoć najugroženijim članovima društva – kazao je.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković istaknula je da je solidarnost koja se pokazuje prema migrantima i lokalnoj zajednici, kroz taj projekt, primjer zajedničkog napora i suradnje.

– Zahvaljujem talijanskoj Vladi i našim partnerima za tu vrijednu pomoć – kazala je.

Koordinatorica Caritasa Italije u BiH Anxhela Zeneli izjavila je da su poboljšanje percepcije bosanskohercegovačkog javnog mnijenja prema pitanju migracija i podrška lokalnim procesima donošenja odluka ključni aspekti Projekta BRAT.

– Ovom donacijom hrane želimo doprijeti do najmanje 10.000 korisnika u Kantonu Sarajevo – kazala je.

Izvršni direktor Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić izrazio je zahvalnost za potporu.

– Ova donacija nije samo materijalna pomoć, već i simbol solidarnosti i brige za one koji su u najtežim situacijama. Zahvaljujem svim našim partnerima za neizmjernu podršku – kazao je.

Događaj je bio prilika za podsjećanje na važnost zajedničkih napora u stvaranju inkluzivne zajednice koja podržava sve svoje članove, uključujući migrante koji putuju balkanskom rutom. Kroz Projekt BRAT nastoji se osigurati uredne, sigurne i odgovorne migracije u Bosni i Hercegovini, jačajući odnose sa lokalnom zajednicom i podržavajući rad lokalnih socijalnih službi.

Dodjela je završila zajedničkim pozivom na nastavak suradnje i podrške najugroženijima, ističući da svaka osoba zaslužuje dostojanstvo i pomoć, bez obzira na porijeklo.

Tom događaju, u sjedištu Udruženja Pomozi.ba, prisustvovali su i predstavnici Agencije za razvojnu suradnju Italije, Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici javnih i narodnih kuhinja i drugih partnerskih organizacije koje djeluju na području Kantona Sarajeva i u okviru Projekta BRAT.

Navedena inicijativa dio je programa potpore migrantima u Bosni i Hercegovini i Projekta ‘BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu – AID 012590/02/7’, koji financira Agencija za razvojnu suradnju Italije, a provode IPSIA BiH, Caritas BiH, Caritas Italije, Crveni križ Italije, MFS EMMAUS i Društvo Crvenog krsta/križa BiH. (caritas.ba)

Tags