Home » Čehić: Novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji je etički i ravnopravan za sve građane

Čehić: Novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji je etički i ravnopravan za sve građane

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Federaciji Bosne i Hercegovine parovima i bračnim partnerima će olakšati put do potomstva s obzirom da će prvi postupak finansirati zavodi zdravstvenog osiguranja.

Načelnik Odjela za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku edokrinologiju Kantonalne bolnice Zenica Ermin Čehić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je Zakon o potpomognutoj oplodnji čekao pravilnik koji je donesen na području FBiH te da je prema tom Zakonu osiguran lakši put ka ostvarenju potomstva parova i bračnih partnera.

“Nakon objave pravilnika ustanove su imale zadatak da prema tom Zakonu dostave dokumentaciju Federalnom ministarstvu zdravstva kako bi prošle fazu licenciranja i tek onda imaju pravo sklapati ugovore sa zavodom zdravstvenog osiguranja. Komiisje obilaze ustanove kako bi se utvrdilo da ispunjavaju uvjete, nakon čega izdaju licencu. Iza nas je jedan veoma bitan period s obzirom da je oslabila ekonomska moć građana”, kaže Čehić.

Dodaje da je u 2020. godini bilo znatno manje zahtjeva za medicinski potpomognutu oplodnju s obzirom da je oslabila ekonomska moć građana tokom pandemije koronavirusa. Novim Zakonom se podrazumijeva finansiranje prvog postupka u cjelosti, nakon čega pacijenti participiraju jednom ili dva puta, a zatim u potpunosti plaćaju uslugu.

“Pacijenti koji imaju 30 i više godina zahtijevaju više postupaka potpomognute oplodnje, a po novom Zakonu samo prvi će biti u cjelosti plaćen. Cijena jednog postupka košta od 4.800 KM do 6.000 KM”, dodao je Čehić.

Osim ekonomske moći građana u 2020. godini je bilo manje zahtjeva i zbog procedura dolaska pacijenata te smanjene mogućnosti obavljanja zdravstvenih pregleda u drugim matičnim ustanovama.

Čehić pak smatra da je ovim Zakonom donesena etičnost u ovu branšu medicine.

“Ovakav Zakon omogućava pravo na pristup ovom postupku svim pacijentima s obzirom da je ova usluga bila samo za one imućne, što nije uredu. BiH nije izuzetak i moramo o tome pričati da 17 do 18 posto parova ili bračnih drugova, koji se nalaze u fertilnoj dobi, imaju potrebu za neki od vidova biomedicinski potpomognute oplodnje ili liječenja bolesti zašto ne mogu ostvariti potomstvo. Ovaj Zakon je dobar i želimo što prije da se implementira i da se svima što prije pruži usluga”, dodaje Čehić.

Na kraju je ipak kazao da se bijela kuga ne liječi rješavanjem problema medicinske potpmognute oplodnje već ekonomskim rješenjima i potezima nadležnih ka mladima koji često zbog sigurnosti posla ulaze u godine kada je teže ostvariti potomstvo.

Izvor: Klix