Home » Čerkez: Problem s nastavom u Kiseljaku trebaju riješiti direktori škola

Čerkez: Problem s nastavom u Kiseljaku trebaju riješiti direktori škola

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez izjavila je da roditelji imaju pravo izražavati nezadovoljstvo postojećim standardima u odgoju i obrazovanju djece, ali da problem s nastavom tjelesnog odgoja prisutan u Osnovna škola Kiseljak 1 nije usamljen slučaj u SBK-u.

– Obuhvat djece u područnim školama je oko 4280 i to su djeca koja, nažalost, nemaju adekvatno zastupljen predmet tjelesnog odgoja koji bi izvodili u dvorani. Istovremeno, rapidno opada broj djece u područnim školama i Vladi SBK-a je teško napraviti procjenu koliko novih dvorana bi trebalo izgraditi – kazala je Čerkez Feni.

Roditelji učenika OŠ Kiseljak 1, u kojoj se nastava izvodi po bosanskom nastavnom planu i programu, najavili su da njihova djeca od ponedjeljak neće dolaziti na nastavu, dok se ne riješi problem s nastavom tjelesnog odgoja.

Oni tvrde da više od 200 učenika nema adekvatnu nastavu tjelesnog odgoja, jer im Osnovna škola Kiseljak, u kojoj se nastava pohađa po hrvatskom nastavnom planu i programu, ne omogućava dovoljno prostora u sportskoj dvorani.

Ministrica Čerkez ističe da rješenje za ovaj problem, kroz dogovor, trebaju pronaći direktori dviju škola.

– Trebaju uskladiti rasporede kako bi se dvorana maksimalno iskoristila, jer je ona opće dobro, namijenjeno za sve učenike – kazala je ministrica.

Vijeće roditelja učenika OŠ Kiseljak 1 najavilo je bojkot nastave te da će u ponedjeljak, umjesto djece, u školu doći njihovi roditelji.

Fena