Home » Četnici koji su pjevali “Biće opet pakao i krvava Drina…” oslobođeni optužbi za širenje mržnje

Četnici koji su pjevali “Biće opet pakao i krvava Drina…” oslobođeni optužbi za širenje mržnje

Optužena trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta danas su oslobođena optužbi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Sud je oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada prije dvije godine. Oni danas nisu ni prisustvovali izricanju presude.

Oni su bili optuženi da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret.

Lečić se teretio da je prilikom okupljanja na trgu započeo pjevanje pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Sud BiH je danas ukazao Tužilaštvu BiH na to da nisu uspjeli dokazati navode iz optužnice.

Izvor: Klix