Home » CIK BiH donio konačnu odluku: SNSD će imati četiri delegata u državnom Domu naroda

CIK BiH donio konačnu odluku: SNSD će imati četiri delegata u državnom Domu naroda

Nakon dugotrajne trakavice na relaciji Centralna izborna komisija (CIK) – Sud Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno potvrđena konačna odluka, a ona glasi da će SNSD dobiti svog četvrtog delegata u Klubu Srba u državnom Domu naroda.

Članovi CIK-a su jednoglasno potvrdili odluku o potvrđivanja posrednih rezultata izbora za Dom naroda BiH iz RS-a po kojoj je SNSD-u pripao četvrti mandat.

Tokom sjednice član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je CIK postupio u skladu sa rješenjem Suda Bosne i Hercegovine u dva predmeta po žalbama gdje je jasno naloženo da CIK donese odluku u skladu sa Izvještajem Komisije za imenovanje Narodne skupštine RS.

“Nema tu neke dileme u zemljiu kojoj postoji vladavina prava postupit ćemo u skladu sa odlukom Suda. Mi smo ovdje u donošenju prethodne dvije odluke imali različite pristupe. Rješenja Suda smo analizirali svako od nas pojedinačno. Ima tu nekih stvari po kojima imamo različita mišljenja vezano za samu proceduru. Važno je da istaknemo da u rješenjima Suda se minimalno u obrazloženju Sud osvrtao na (ne)validnost samog glasačkog listića, više su osporene odluke CIK-a vezano za proceduru”, rekao je Bakalar.

Podsjećamo, državni Dom naroda sastoji se od 15 delegata, po pet u svakom etničkom klubu. Jedina nepoznanica je bila da li će SNSD dobiti tri ili četiri delegata. Naime, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na tajnom glasanju izabrala pet delegata za Klub Srba. Odluka koja je otišla na potvrđivanje u CIK je glasila da SNSD dobija četiri, a SDS jednog delegata.

Međutim, CIK je na sjednici donio drugačiju odluku jer je prilikom glasanja u NSRS-u jedan glas, koji je bio odlučujući unio pometnju. Naime, glas za PDP-ovu listu je dat na pogrešan način, odnosno neko od poslanika nije glasao onako kako je to navedeno u uputstvu. Takav glas komisija NSRS-a koja je provela glasanje je proglasila nevažećim, pa je četvrti delegat dodijeljen SNSD-u.

Ipak, situacija se dodatno komplikuje jer je CIK nakon žalbe PDP-a taj glas prihvatio kao važeći i dodijelio delegata PDP-u. Prema toj prvobitnoj odluci CIK-a SNSD je dobio 3, a PDP i SDS po jednog delegata. Nakon toga je uslijedila žalba SNSD-a Apelacionom vijeću Suda BiH, a sud prihvata žalbu i vraća odluku CIK-u na ponovno razmatranje.

CIK potom zasjeda i ponovo donosi istu odluku s omjerom SNSD 3, SDS i PDP po jedan delegat. Potom Sud opet zasjeda i odlučuje da SNSDu ipak pripadaju četiri delegata.

Nakon toga CIK je danas zasjedao i prihvatio odluku suda te stranci Milorada Dodika u konačnici dodijelio četvrtog delegata.

Cijela borba u međuvremenu se svodila na to da Dodik ne dobije četvrtog delegata jer to znači da je ta stranka nezaobilazna na državnom nivou te da će imati potpunu kontrolu procesa i donošenja odluka kroz Dom naroda.

Da je pak PDP dobio tog spornog delegata, uz SDS bi imali dva i u praksi bi to značilo da bi SNSD bio zaobilazan. Ovako je trakavica okončana na način da je potvrđena odluka NSRS-a, gdje je došlo i do svađe u Pokretu za državu i međusobnog optuživanja za izdaju i neprincipijelno glasanje u redovima opozicije, što je omogućilo Dodiku četvrtog delegata.