Home » CIK BiH – Prezentacija najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima

CIK BiH – Prezentacija najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas je, u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH, održan drugi dan otvorenih vrata “Promocija novih tehnologija u izbornom procesu” koji će trajati do 13. oktobra od 14.00 do 15.30 sati.

Drugog dana “Otvorenih vrata” prisustvovali su učenici Druge gimnazije i Zubotehničke škole iz Sarajeva, predstavnik akademske zajednice s Elektrotehničkog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, izabrani i imenovani članovi tijela vlasti, predstavnici političkih stranaka, studenti, novinari i drugi zainteresirani pojedinci.

Prisutni su imali priliku da dobiju praktičnu prezentaciju najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku identifikaciju birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brz transfer rezultata. Također, ovo je bila prilika da se razgovara i o drugim pitanjima u vezi s izbornim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini.

I drugog “Dana otvorenih vrata” kao i prvog dana, zabilježeno je veliko interesovanje, posebno mladih, za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Tags