Home » CIK BiH: Uslove za glasanje na općim izborima van BiH ispunjava 68.000 birača

CIK BiH: Uslove za glasanje na općim izborima van BiH ispunjava 68.000 birača

Članovi Centralne izborne komisije BiH na jučer održanoj sjednici primili su k znanju informaciju o obradi prijava za glasanje izvan BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informaciji, obrada prijava je pri kraju, i do sada uslove za glasanje izvan BiH ispunjava oko 68.000 birača.

Centralna izborna komisija BiH je usvojila i izvještaj o realizaciji edukacije i informiranje birača izvan BiH. Šest timova je u junu i julu posjetilo 15 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Evropi.

Centralna izborna komisija BiH je, u skladu s Izbornim zakonom BiH, ove posjete organizirala u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Osim edukacije birača izvan BiH cilj navedenih aktivnosti je bio i provjera uslova za otvaranje biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se za ove izbore povećao interes za glasanje u DKP-ima.

  Proširili se požari u Konjicu i Neumu, ponovo potrebna pomoć iz zraka

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, pored ostalog, imenovala i direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju 2. oktobra​​​​​​​ 2022. godine. Za direktora je imenovan Goran Mišković, a zamjenici direktora su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović.