Home » Članovi Sindikalnog odbora zeničkog rudnika danas stupili u štrajk glađu

Članovi Sindikalnog odbora zeničkog rudnika danas stupili u štrajk glađu

Petnaestak članova Sindikalnog odbora Sindikata Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, koji se od petka, kada je obustavljena proizvodnja, nalaze u prostorijama Doma rudara, danas su stupili i u štrajk glađu – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

– Niko nam se od nadležnih, kako se nalazimo ovdje, nije udostojio doći te nas pitati kako smo i imamo li šta jesti. Samo su nam dolazile naše kolege, koji su došli na prozivku za prvu smjenu. Održali smo sastanak i odlučili smo stupiti u štrajk glađu – kaže Avdić.

Zenički su rudari u petak odbili sići u jame “Raspotočje” i “Stara jama”, jer nisu dobili plaću za februar te topli obrok za januar.

Menadžment preduzeća ne može isplatiti plaće jer je račun preduzeća blokiran unazad 10-ak dana od  Gradske uprave Grada Zenica, a zbog zaostalog duga za kamate po osnovu duga za komunalnog gradsko zemljište, za koji su Gradu Zenica isplatili glavnicu duga još prije nešto više od dvije godine. Rudnici su po osnovu kamata dužni isplatiti još 3.000.000 KM.

Rudari su za sutra u 10.00 sati najavili proteste ispred zgrade Gradske uprave Zenica te Upravne zgrade svog preduzeća.