Home » Ćosić ponovo postavio tablu o “157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, najavio tužbe zbog rušenja

Ćosić ponovo postavio tablu o “157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, najavio tužbe zbog rušenja

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je danas ponovo postavljena sporna tabla sa natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, koja je prije nekoliko dana uklonjena reagovanjem vlasti Kantona Sarajevo, te najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv kantonalnih vlasti.

“Podnijet ću krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, kantonalog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Almira Bečarevića i nepoznatih izvršilaca za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podnijeti nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Podnijeću i prijavu protiv Karić kantonalnom Tužilaštvu jer nije sa Vijećnice uklonila tablu, koja izaziva rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše ‘srpski zločinci’, a time se generalizuje jedan narod”, rekao je Ćosić.

Ćosić tvrdi da je danas tabla postavljena sigurno na teritoriji Republike Srpske, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mjesto gdje je prije 20 godina stajala tabla.

On je najavio pravnu bitku u vezi sa utvrđivanjem entitetske linije.

“Obratio sam se predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno preduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve trebamo rješavati na institucionalan način i tražio sam da formiramo komisiju koja će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva”, rekao je Ćosić.

On je najavio da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

“Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice – na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo”, poručio je Ćosić.

Podsjećamo, nakon što je utvrđeno da se tabla sa lažnim informacijama nalazila na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zajedno sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almirom Bečarevićem podnijela je krivičnu prijavu protvi gradonačelnikaa Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Radi se o tabli na kojoj stoji sporni natpis: “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”.

Ranije je podnijeta krivična prijava za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje Tužilaštvu BiH, sada i Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Uz krivičnu prijavu priloženi su svi dokazi o postavljanju ploče, kao i lokaciji iste.

Izvor: klix.ba