Home » Čović: Uslov sa Osmorkom je da nema DF-a, reforma Izbornog zakona je neophodna

Čović: Uslov sa Osmorkom je da nema DF-a, reforma Izbornog zakona je neophodna

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se u Žepču sastao s predsjednicima općinskih odbora gdje su razgovarali o postizbornim rezultatima, a u izjavi za medije je kazao da je uvjet koalicije sa Osmorkom da tu nema DF-a te da je u njihovom programu i izmjena Izbornog zakona.

Čović je kazao da su u Zeničko-dobojskom kantonu s tri zastupnika napravili dobar rezultat te da vjeruje da će biti dio vlasti, ali ne i po svaku cijenu.

“Danas ćemo razgovarati o uspostavi vlast na višim razinama, ali i poziciji Hrvata u ovoj županiji i njihovoj uključenosti u više nivoe”, kazao je Čović te dodao da do kraja ove sedmice žele usaglasiti načela i da idu fazu dogovaranja kadrovske politike resora na razinama jer se radi o cjelovitom programu koji dogovaraju.

“U cjelini želimo riješiti pitanje Euroatlantskog projekta, pravne države u cjelini, ali i ekonomsko-socijalne probleme. Naši izaslanici će sve usaglasiti danas u Sarajevu, a u naredna dva dana ćemo to dopuniti i ako se sve usaglasi to je završen dio posla. Moramo sagledati i kako stojimo u parlamentu gdje ne legitimno predstavljanje svih jednako važno”, kazao je Čović.

Dodao je da vode i da su vodili razgovore sa svim stranama, da je prvo želio razgovarati sa bošnjačkim strankama te da je u subotu planiran sastanak sa SNSD-om u Mostaru.

Na pitanje medija da li je Izborni zakon subjekt razgovora sa Osmorkom i uvjet, Čović je kazao kako je on dio njihovog programskog načela u sklopu Euroatlantskog projekta.

“Nema uvjetovanja nikome, a naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga. Paket programskih načela je jasno predočio i Euroatlantski proces, a ključna stvar za njega je reforma Izbornog zakona. Reforme su bitne za kandidatski status”, izjavio je Čović.

Predsjednik HDZ ZDK Ivo Tadić je kazao da su zadovoljni postignutim rezultatima te da za razliku od viših nivoa vjeruju da će ne koaliranje s DF-om biti iza njih te da prilikom ulaska u vlast očekuju i ministarstva shodno izbornim rezultatima i broju zastupnika.