Home » Crnogorski Halid Bešlić pokorio Hrvatsku: Počeo sam sa sevdahom, ali nove pjesme su mi otvorile vrata za drugu vrstu publike, koje će, siguran sam, biti i u BiH

Crnogorski Halid Bešlić pokorio Hrvatsku: Počeo sam sa sevdahom, ali nove pjesme su mi otvorile vrata za drugu vrstu publike, koje će, siguran sam, biti i u BiH

Esad Merulić, poznati crnogorski pjevač narodne muzike, prepoznatljiv po interpretaciji sevdaha, kojeg publika zbog ljubavi prema njegovom radu često naziva crnogorskim Halidom Bešlićem, svojim velikim hitom “Žale godine” odavno je osvojio slušatelje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, gdje je njegova pjesma redovno dio repertoara u klubovima. O slušanosti ove pjesme svjedoči i broj realnih pregleda na kanalu Youtube, koji je prešao brojku od 4 miliona.

Merulić uživa veliku popularnost u ovoj zemlji, tako da je na poziv pjevača Ivana Zaka i organizacije “Hrvatski koncerti”, održao koncert za pamćenje na stadionu Udarnik u Velikoj Gorici, te u popularnom Kero Benzu u Varaždinu, a mini turneju nastavit će koncertom u Zagrebu.

Odlična posjećenost i atmosfera na ovim koncertima rezultirali su brojnim pozivima za dalje nastupe po cijeloj Hrvatskoj, ali i Sloveniji, Njemačkoj….

– Da budem iskren, sve me ovo iznenadilo, interesovanje za moje koncerte, reakcije publike, koliko su slušane moje pjesme, ali sve je to rezultat velikog rada i strpljenja. Sada ubirem plodove svojih napora svakog dana. Popularnost iz Crne Gore i Hrvatske želio bih prenijeti i u BiH gdje imam veliki broj kolega i prijatelja, s kojima sam nastupao, a mnogi od njih bili su mi gosti u Crnoj Gori. Polako pripremam „teren“ da se bolje predstavim bh. publici. Počeo sam sa sevdahom, ali nove pjesme su mi otvorile vrata za drugu vrstu publike, koje će, siguran sam, biti i u BiH. Imam dobrih pjesama i od Mirka Šenkovskog Geronima, s kojim uspješno sarađujem. Sada pripremamo još jednu novu pjesmu. Također, kompozitor i aranžer Senad Drešević iz Podgorice, koji je autor pjesme “Žale godine”, napisao je još nešto za mene- kaže Esad Merulić, koji ističe podršku kolega iz BiH poput Ibre Bublina, Anide Idrizović, Aldijane Tuzlak, Keme Hasića, Hasiba Agića i drugih.