Home » Crveni križ FBiH obilježio Međunarodni dan volontera, dodijeljena 24 priznanja

Crveni križ FBiH obilježio Međunarodni dan volontera, dodijeljena 24 priznanja

Svakog 5. decembra obilježava se Međunarodni dan volontera. Ove godine, taj datum obilježava se pod motom „Budi čovjek. Vjeruj u moć ljubaznosti“. Riječ je o sloganu koji se koristio i za Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca jer, kako su saopćili iz Crvenog križa FBiH (CKFBiH),  vjeruju da su humanost i ljubaznost njihov najjači alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se suočavaju.

– I ove godine, cilj nam je ukazati na značaj volontera, kao i na njihov nemjerljiv doprinos u borbi sa poteškoćama sa kojim se naši sugrađani svakodnevno suočavaju. Više od 3.000 aktivnih volontera u Federaciji svakodnevno nas čini više nego sretnim. Oni su zaista ponos i stub naše organizacije jer su u službi humanosti 365 dana u godini. Njihova posvećenost je nepokolebljiva, a njihovo saosjećanje – nesumnjivo, nema granica. Ovo nam je posebno bitno ove godine kada Crveni križ u BiH bilježi 110 godina postojanja, a Crveni križ Federacije BiH 25 godina djelovanja – istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera dodijeljena su i priznanja Crvenog križa Federacije BiH “Volonter godine”.

Ove godine, dodijeljena su 24 priznanja u devet kategorija. Riječ je o oblasti prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalnim uslugama, odgovoru na katastrofe i krizne situacije, promociji Crvenog križa i humanih vrijednosti, jačanju volonterske mreže te najboljem mladom volonteru.

Također, volonteri Crvenog križa FBiH organizirali su i Konferenciju mladih Crvenog križa FBiH koja okuplja zastupnike mladih iz cijele Federacije, a na kojoj je izabrano novo rukovodstvo mladih te su usvojeni strateški dokumenti za njihovo djelovanje.

Crveni križ Federacije BiH se zahvaljuje svim volonterima koji svoju humanu misiju provode uvijek i za svakoga, saopćeno je iz CKFBiH.