Home » Crveni križ Federacije BiH obilježava 25 godina postojanja i 110 godina Crvenog križa u BiH

Crveni križ Federacije BiH obilježava 25 godina postojanja i 110 godina Crvenog križa u BiH

Svečanom dodjelom priznanja, plaketa i zahvalnica, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine večeras je u Domu Oružanih snaga u Sarajevu obilježio 25 godina postojanja i djelovanja u službi humanosti te 110 godina Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Crvenog križa FBiH Marko Sinanović kazao je da Crveni križ FBiH svoje programske aktivnosti i ciljeve ostvaruje posredstvom 78 organizacija na nivou gradova i općina te deset kantonalnih organizacija, čime je ostvarena težnja da djeluje u svakom dijelu Federacije BiH.

– Osnovni resurs naše organizacije su članovi, koji, svojom motivacijom, znanjem, iskustvom i posvećenošću doprinose ostvarenju organizacionih ciljeva – dodao je Sinanović.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić rekao je da je tokom proteklih 25 godina kroz stručnu službu Crvenog križa Federacije BiH, organe i tijela, komisije i slično prošlo mnogo osoba koje su, svako na svoj način, davali doprinos radu i razvoju Crvenog križa Federacije BiH.

– Trenutno se u strukturi Crvenog križa Federacije BiH nalazi oko 30.000 članova, 3.000 aktivnih volontera i oko 150 profesionalno uposlenih koji svojim radom i zalaganjem nastoje implementirati aktivnosti u okviru mandata i misije Crvenog križa – istakao je Hodžić.

Povodom ovog jubileja, Crveni križ Federacije BiH dodijelio je jubilarna priznanja pojedincima i organizacijama Crvenog križa FBiH, kolektivima, javnim i drugim institucijama za dugogodišnji rad i doprinos na izgradnji organizacije Crvenog križa.

Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) također je dodijeljeno  Jubilarno priznanje/zahvalnica  za dugogodišnji doprinos radu i razvoju Crvenog križa.

Ukupno, dodijeljene su 93 jubilarne plakete, 79 jubilarnih zahvalnica za vladine i nevladine organizacije,  partnere i donatore, kao i medije širom Federacije.

Za kantonalne, gradske, odnosno, općinske organizacije Crvenog križa dodijeljeno je 88 jubilarnih zahvalnica koliko organizacija i djeluje u strukturi Crvenog križa Federacije BiH.