Home » Cvijanovićka opet prijeti

Cvijanovićka opet prijeti

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Vlada neće učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije jer nije učestvovala ni u njegovoj izradi.

“Ti su stavovi iz kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske dostavljeni kabinetima i Dragana Čovića i Denisa Zvizdića, kao priprema za taj sastanak, ali su ignorisani, i nije sazvan nikakav sastanak, iako je tako dogovoreno, već je odluka jednostavno objavljena”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću povodom izjave člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Premijerka RS je u reagovanju navela da Vlada neće učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije dok se ne popravi, jer je Vlada tako već odlučila, a tako će odlučiti i Narodna skupština Republike Srpske, a “njihov je problem na nivou BiH što se ne osvrću na stavove institucija RS”.

“To više uopšte nije naš problem. Učestvovat ćemo onda kad se popravi ono što su tajno i pogrešno napravili, a popravke se moraju vršiti u konsultaciji s nama i jedino uz naše institucionalno učešće, a ne samoinicijativno od Vijeća ministara. Jednostavno zato što institucije na nivou BiH ne mogu donositi odluke kojim definišu poziciju i učešće institucija Republike Srpske, već to mogu jedino institucije Republike Srpske.

Dakle, institucije na nivou BiH nisu nam nadređene ni u jednom segmentu, i ta stvar je jasna”, poručila je Cvijanović.

Ona je pojasnila da je problem i ako su ih obavijestili, a oni su to ignorisali.

“Problem je i ako su im rekli da smo diskutovali o konkretnim rješenjima, jer nikada nismo ni na jednom sastanku. Problem je i to što, nažalost, nakon dostavljanja komentara, nije ni zakazan taj sastanak na kojem bi se definisala konačna verzija koju bi prihvatili svi nivoi vlasti, već je umjesto toga, odluka jednostavno data na objavljivanje”, istakla je.

Ona je poručila da ako mogu sami, neka urade upitnike i probaju da formulišu zajedničke pozicije, bez učešća institucija Republike Srpske, neka sami usvoje poslovnike tih radnih tijela, ako mogu, te neka idu i predstave sami, ako mogu, pozicije institucija Republike Srpske.

“Ja kažem da neće moći i udarit će u zid već na prvom koraku. Vi sve to radite sami, ako možete, a mi ćemo samo tražiti da se provjeri da li je ustavno i zakonito to što radite i zašto gotova rješenja namećete institucijama Republike Srpske, a nigdje ni u Ustavu, ni u jednom zakonu ne piše da vi na to imate pravo”, dodala je Cvijanović.

(SRNA)