Home » Danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći: Crveni križ FBiH organizuje pokazne vježbe na javnim mjestima

Danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći: Crveni križ FBiH organizuje pokazne vježbe na javnim mjestima

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći. Ove godine, ovaj značajan datum obilježava se pod motom “Prva pomoć za cijeli život” s ciljem podizanja svijesti o značaju učenja prve pomoći od najranijih godina, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Prva pomoć je osnovna vještina koja može pružiti učinkovite i brze intervencije kako bi se smanjile povrede i patnja te poboljšale šanse za preživljavanje osobe u odreženoj situaciji i upravo zbog toga cilj je, pored ostalog, prilagoditi pristup učenju svim dobnim skupinama ali i različitim obrazovnim i drugim kategorijama stanovništva.

Crveni križ Federacije BiH konstantno radi na modifikaciji programa obuka i materijala u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima te na jačanju i edukaciji svog kadra.

– Crveni križ Federacije BiH ima mrežu od više od 250 certificiranih instruktora predavača prve pomoći. Među njima je veliki broj ljekara različitih specijalizacija, medicinskih sestara i tehničara koji su uključeni u program prve pomoći. Posebno smo ponosni i na naše predavače volontere, koji godinama ulažu svoje vrijeme i kapacitete u sticanje novih znanja i vještina iz pružanja prve pomoći, kako bi pravovremeno mogli djelovati ali i educirati stanovništvo – istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Inače, Crveni križ Federacije BiH, u saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH povodom Svjetskog dana prve pomoći danas organizira veću pokaznu vježba u privremenom prihvatnom centru u Blažuju. U pokaznoj vježbi učestvovat će timovi prve pomoći Crvenog križa, migranti koji tu borave, ali i drugi akteri i organizacije koje djeluju u Blažuju, navodi se.

Također, širom Federacije bit će organizirane pokazne vježbe iz prve pomoći na javnim mjestima te edukacija građana iz kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED-a.