Home » Dautbašić, Šahman i Hadžijahić izjasnili se da nisu krivi

Dautbašić, Šahman i Hadžijahić izjasnili se da nisu krivi

Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić pred Sudom Bosne i Hercegovine danas su se izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Kazali su da se ne osjećaju krivim niti po jednoj tački iz optužnice.

Prvooptuženi iz predmeta, Fahrudin Radončić nije se pojavio danas na ročištu o izjašnjenju o krivnji zbog zdravstvenih problema.

Podsjećamo, on je iz pritvorske jedinice prije dva dana prebačen na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu zbog zdravstvenih problema.

Sudija za prethodno saslušanje Minka Kreho kazala je da će Sud izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju dobiti 14. marta.

Pojasnila je da će predmet Sudećem vijeću biti dostavljeno kada se i Radončić izjasni o krivnji. Tada će to vijeće zakazati glavni pretres.

Protiv Radončića, Dautbašića i Šahman 15. februara ove godine potvrđena je optužnica. Oni su, prema optužnici, dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili krivična djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode. Njemu je, nakon što je prekršio mjere zabrane koje mu je izrekao Sud BiH, na prijedlog Državnog tužilaštva ponovo određen pritvor.

Pritvor mu je određen jer je prekršio mjere zabrane: napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.

Fokus