Home » Delagacije BiH i Srbije razgovarale o privrednoj saradnji i trgovinskoj razmjeni

Delagacije BiH i Srbije razgovarale o privrednoj saradnji i trgovinskoj razmjeni

Članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije posjetili su danas Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) gdje su s članovima Komisije za vanjsku trgovinu i carine PSBiH razgovarali o poboljšanju saradnje dviju zemalja.

Predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović izjavio je nakon sastanka da je razgovarano o trgovinskom deficitu koji BiH ima sa Srbijom, iz koje godišnje uveze robe u vrijednosti od 2,3 milijarde KM, a izveze oko 800 miliona KM.

Dodao je da je drugo otvoreno pitanje koje postoji između dviju zemalja sloboda kretanja bh. državljana kada je u pitanju Kosovo te kako očekuju da nakon inauguracije Aleksandar Vučić omogući slobodu kretanja, koja je važna za razvijanje privredne saradnje s tim dijelom Balkana.

Članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije Snežana Paunović navela je da kapaciteti Srbije i Bosne i Hercegovine nisu mali, te da bi udruženi bili vrlo atraktivni zemljama EU i šire.

  Istraživanje javnog mišljenja - Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Naglasila je da će pitanje Kosova biti rješavano na nekom drugom nivou i da Srbija, koja je inaugurirala novog predsjednika i izabrala novu vladu, činit će sve napore da ostane faktor stabilnosti u regionu.

Paunović je rekla da postoji i mogućnost za zajednički nastup na trećim tržištima, za šta postoji i potpisan sporazum BiH i Srbije.

Delegacija Narodne skupštine Srbije predstavila je i inicijativu predsjednika Srbije o stvaranju zajedničke carinske unije zemalja zapadnog Balkana, koja bi omogućila izgradnju jake privrede u zemljama regije i pozicionirala ih u nastupu prema trećim zemljama.

Fena