Home » Delalić: Cilj naše reprezentacije je finale SP-a na domaćem terenu

Delalić: Cilj naše reprezentacije je finale SP-a na domaćem terenu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci jučer je savladala reprezentaciju Hrvatske u osmini finala Svjetskog prvenstva sa 3:0 u setovima (25:18, 25:17, 25:19).

Ekipa Hrvatske pružala je dostojan otpor i iznenađujuće osvojila veliki broj poena u ovom meču, ali je meč priveden kraju bez većih poteškoća. Selektor Ifet Mahmutović bio je oprezan sa izjavama poslije utakmice.

– Ne bih rekao da je ova pobjeda rutinska, Hrvatska je jako dobra ekipa, odlično su se spremali, doveli su jako dobrog statističara koji je radio sa našom reprezentacijom u stojećoj odbojci i bukvalno se pokazalo da su čitavu utakmicu odigrali taktički. Ipak, presudila je kvaliteta na našem nivou, a svakako čestitam ekipi Hrvatske, oni su naši veliki prijatelji i žao mi je što nisu ostvarili bolji plasman u grupnoj fazi. Mi smo odigrali ono što smo se dogovorili, a ono što nam nedostaje je malo žustrine, ali ona će dolaziti u jačim utakmicama – kazao je Mahmutović.

Kapiten Sabahudin Delalić istakao je kako put do finala počinje preko reprezentacije Kazahstana koja je jučer savladala Srbiju.

– Mislim da je Kazahstan bio kvalitetniji protivnik, a ovo je eliminacijski sistem u kojem poraženi napušta takmičenje. Ukoliko prođemo njih vjerovatno nas čeka Egipat ili Njemačka u polufinalu – kazao je Delalić.

– Nama je cilj da dođemo u finale. Ono je samo po sebi uvijek teško, a potencijalni protivnik reprezentacija Irana koja je izuzetno težak protivnik. Iako će se vjerovatno sastati sa Brazilom u polufinalu koji je takođe odlična ekipa mislim da ih ne mogu pobijediti. Ne mogu obećati zlato kao što selektor obećava, ali ako nađemo rješenje za čovjeka koji je visok gotovo 2,5 metra mislim da možemo slaviti. Ovo je naša četvrta utakmica, imali smo četiri različite postave, ne igramo ono što bi Iran želio da vidi, tu su kamere, tu su skauti i ne igramo u punom kapacitetu, već onoliko koliko nam treba, što smo pokazali i u ovoj utakmici –  istakao je kapiten naše ekipe.

U ranijim utakmicama Iran je savladao Japan sa 3:0, dok je Brazil bio bolji od selekcije Ruande takođe sa 3:0. U fantastičnoj utakmici između SAD-a i Iraka Amerikanci su bili snalažljiviji te na kraju pobjedili rezultatom 3:2. Ukrajina je pobjedila Kanadu sa 3:1, a Egipat – Poljsku sa 3:0. Kazahstan je savladao Srbiju sa 3:0, a Njemačka Holandiju takođe sa 3:0.

U ženskoj konkurenciji reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je dva poraza, od Mađarske i Poljske. Obje utakmice završene su rezultatom 3:0 za protivnike. Ruanda je savladala Ukrajinu sa 3:2, te u drugom meču Mađarsku sa 3:1. Amerika je pobjedila Sloveniju sa 3:0, a istim rezultatom Brazil je pobjedio Finsku.

Prvi susreti četvrtfinala u muškoj kategoriji igraju se danas, a naša selekcija svoj meč protiv Kazahstana igra sa početkom u 15:30.