Home » Delegacija PS BiH učestvuje u New Yorku na konferenciji Interparlamentarne unije i Ujedinjenih naroda o migracijama

Delegacija PS BiH učestvuje u New Yorku na konferenciji Interparlamentarne unije i Ujedinjenih naroda o migracijama

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović učestvuju u New Yorku na dvodnevnoj Konferenciji o ulozi i utjecaju parlamentaraca na sigurne i propisima regulirane migracije.

Konferenciju, koju su zajedno organizirali IPU i Ujedinjeni narodi (UN), otvorili su predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Miroslav Lajčak i predsjednica IPU Gabriela Cuevas Barron. U svojim govorima oni su naglasili ključnu ulogu parlamentaraca iz cijelog svijeta u obezbjeđivanju sigurnih i legalnih migracija.

Učesnicima konferencije obratio se i gospodin Šemsudin Mehmedović, koji je rekao da se u Bosni i Hercegovini s posebnim senzibilitetom prati situacija u vezi s nasilnim migracijama zbog ratnih sukoba, progona i želje za većim stepenom sigurnosti. Taj poseban osjećaj u vezi je s činjenicom da su narodi u BiH imali istu sudbinu, istaknuo je Mehmedović i dodao da je, zbog ratnih sukoba i razaranja, van naše zemlje sada više građana porijeklom iz BiH, nego što ih živi u našoj zemlji.

Mehmedović je posebno upozorio na problem takozvanih ekonomskih migracija uglavnom mladih ljudi iz BiH. Ocjenjujući da je riječ o oduzimanju ljudskih resursa od malih i siromašnih zemalja, Mehmedović je pozvao velike i razvijene zemlje da imaju više senzibiliteta prema ljudskim resursima malih. U suprotnom, male i siromašne zemlje neće biti održive zajednice, pa će problem migracija biti još više izražen, što bi investicione politike Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj trebale da imaju u vidu, zaključio je Mehmedović.

Konferencija u Njujorku, koja danas završava, predstavlja pripremu za veliku konferenciju o pitanju migracija, koju će, krajem ove godine, ogranizirati UN.

PS BIH