Home » Delegacija Vlade Federacije BIH prisustvovala obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Delegacija Vlade Federacije BIH prisustvovala obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj su bili federalni ministri rada i socijalne politike Adnan Delić, unutrašnjih poslova Ramo Isak, te energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su prisustvovali obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Federalni ministri su polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva odali počast najmlađim žrtvama.

– Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva podsjeća nas na prekinute živote 1.601 nevino ubijenog djeteta, nasilno otrgnutog od porodice i ovoga grada. Još uvijek bolno stoji činjenica da niko nije odgovarao za ovaj strašni zločin. Prekinuta djetinjstva 1.601 djeteta i bol njihovih porodica naš su trajni podsjetnik na posljedice rata i opsade glavnog grada. Ne možemo ih vratiti, ne možemo umanjiti bol roditelja i porodica, ali možemo nastojati izgraditi društvo koje neće odustati u nastojanju da se obezbijedi pravda za svako ubijeno dijete i njegovu porodicu. To je naša obaveza i odgovornost i nadam se da ćemo doživjeti dan pravde za svako od ovih 1.601 ubijenog djeteta – rekao je ministar Delić.

Ministar Isak je istakao da se na ovaj dan sjećamo i odajemo počast svoj ubijenoj djeci grada Sarajeva, ali i svoj ranjenoj djeci u periodu 1992-1995. godine. Poručio je da obilježavanje Dana sjećanja treba da bude podsjetnik djeci i mladima kako se slično zlo nikada ne bi ponovilo, jer je cilj agresora bio da ubijajući djecu ubije budućnost jednog naroda.

– Obilježavanjem Dana sjećanja na ubijenu djecu, žrtve opsade Sarajeva odajemo počast nevinoj djeci i ujedno se iz godine u godinu podsjećamo na strahote koje su pretrpjeli građani Sarajeva tokom teške i duge opsade. Njihova ubistva moraju ostati trajni podsjetnik da se nikada više ne ponovi slična tragedija. Naša dužnost je osigurati da se sjećamo i učimo iz prošlosti kako bismo izgradili bolju budućnost za sve generacije – rekao je ministar Lakić.