Home » Delegacija Vlade švicarskog Kantona Graubünden boravila u posjeti Kaknju i Zenici

Delegacija Vlade švicarskog Kantona Graubünden boravila u posjeti Kaknju i Zenici

Predsjednik Vlade švicarskog Kantona Graubünden Marcus Caduff, zajedno s delegacijom članova kantonalne vlade, u posjeti je Bosni i Hercegovini radi razmjene iskustava s bh. kolegama na kantonalnoj i općinskoj razini te upoznavanja s projektima suradnje koje podržava Švicarska.

Delegacija je jučer posjetila Kakanj i Zenicu, gdje se sastala sa predstavnicima Općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona. U narednim danima izaslanstvo će se sastati i sa kolegama iz Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

S predstavnicima vlasti u Mostaru, članovi vlade Kantona Graubünden će razmijeniti informacije o promociji turizma. Ovu posjetu će iskoristiti i za susret sa švicarskim vojnicima koji služe u misiji EUFOR-a Althea i švicarskim investitorom u Mostaru.

“Imali smo vrlo zanimljive razmjene u Kaknju i Zenici. Naše kantonalne vlade imaju mnogo sličnih nadležnosti. Možemo mnogo naučiti jedni od drugih na različitim poljima kao što su razvoj međukantonalne i međuopćinske suradnje, strateško planiranje ili učinkovito smanjenje rizika od katastrofa”, izjavio je predsjednik Kantona Graubünden Marcus Caduff.

Tokom susreta sa načelnikom Općine Kakanj Mirnesom Bajtarevićem gosti iz Švicarske su imali priliku saznati više o razvojnoj perspektivi Kaknja i iskustvima sa Švicarskim programom saradnje sa fokusom na smanjenje rizika od katastrofa. Kakanj je, kao i ostala područja u BiH, izložen različitim rizicima od katastrofa. Upravljanje rizikom od katastrofa stoga je važno za lokalni razvoj. “Uz podršku zajedničkog Švicarsko-UN programa smanjenja rizika od katastrofa, Općina Kakanj uspjela je sustavno integrirati upravljanje rizikom od katastrofa u svoju Strategiju razvoja i unaprijediti međusektorsku suradnju. Ovakav pristup mogao bi biti model za druge lokalne samouprave u zemlji”, rekla je zamjenica direktora za suradnju u Ambasadi Švicarske Chantal Felder.

Gosti su posjetili i Privrednu komoru Zeničko-dobojskog kantona: susreli su se s predstavnicima obrazovnog sektora, učenicima i pripravnicima, te nastavnicima iz strukovnih škola i predavačima iz kompanija. Svi oni zajednički rade na jačanju profesionalnih vještina mladih ljudi unapređujući bh. strukovno obrazovanje (TVET). Švicarska, zajedno sa svojim partnerom GIZ-om koji sprovodi projekat, dijeli svoje iskustvo i znanje o tome kako izgraditi dualno orijentirani sustav strukovnog obrazovanja i praktične obuke, i u tom smislu podržava Zeničko-dobojski kanton. Zajednički se ulažu napori kako bi se osiguralo da se praktično osposobljavanje učenika i učenica provodi na radnom mjestu i da je suradnja između poslodavaca, TVET škola i nadležnih obrazovnih vlasti – institucionalizirana i ukorijenjena u regulatorni okvir. Govoreći o iskustvima u Švicarskoj, Caduff je izjavio: „Takav sustav omogućava učenicima TVET-a da steknu vještine relevantne za tržište rada koje će im pomoći da pronađu dostojanstven posao“.

Delegacija će se sastati i sa kolegama iz Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. S predstavnicima kantonalne vlade u Mostaru će razgovarati o promociji turizma. Ovu posjetu će iskoristiti i za susret sa švicarskim vojnicima u misiji EUFOR Althea i švicarskim investitorom u Mostaru.