Home » Delegacija Vlade ZDK posjetila poljoprivredne proizvođače u Visokom

Delegacija Vlade ZDK posjetila poljoprivredne proizvođače u Visokom

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predvođena premijerom Mirnesom Bašićem, posjetila je poljoprivredne proizvođače na području grada Visoko.

U posjeti farmerima zajedno s premijerom Bašićem bili su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Premijer Bašić je naglasio da je jačanje poljoprivredne proizvodnje jedna od ključnih politika ove vlade, a posebno sada u vrijeme pandemije virusa korona kada se farmeri suočavaju s brojnim problemima. Naveo je da je za poticaje prošle godine kroz 20 mjera izdvojeno 3,5 miliona KM, dok su ove godine poticaji planirani na nivou tri miliona KM, a skorim rebalansom budžeta bit će povećani na 3,5 miliona – saopćeno je iz Press službe ZDK.

– Lideri smo u peradarstvu i malinarstvu, a posljednjih godina u eskpanziji je i plastenička proizvodnja koja je najrazvijenija u Visokom. Sredstva poticaja nastojimo da usmjerimo što racionalnije i uvažimo primjedbe poljoprivrednih proizvođača s kojima imamo partnerski odnos – rekao je premijer Bašić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić rekao je da se delegacija uvjerila da poticaji idu u prave ruke, te da će učiniti sve da se dogodine iznađu dodatna sredstva za ovu namjenu. Najavio je da će članovi Vlade nastaviti posjetu poljoprivrednicima u u drugim općinama ovog kantona.

  Zenički univerzitet na prvi ciklus studija upisao 572 studenta

– Ova godina je zbog suše bila jako teška. Grad je oštetio usjeve i plastenike, a došlo je do povećanja cijene stočne hrane i repromaterijala. Proći ćemo kroz sve općine kako bismo uvidjeli probleme i potrebe poljoprivrednika, te na osnovu iskazanih potreba osmisliti programe poticaja koji će dati najbolje efekte – rekao je Hadžić.

Gradonačelnik Ganić naglasio je da tamošnji poljoprivredni proizvođači iz kantonalnog budžeta godišnje povuku oko milion maraka poticaja, a i Grad Visoko će za poticaje u 2021. godini izdvojiti 430.000 KM, što je značajno veći iznos nego ranijih godina.

– Našim poljoprivrednicima ne treba pomoć nego podrška. Uvidjeli smo da rade, opstaju i bore se, međutim rast troškova proizvodnje ugrožava biznis. Želimo da pomognemo da održe proizvodnju i sačuvaju radna mjesta – rekao je Ganić.

Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić rekao je da je pozitivno iznenađen stanjem poljoprivrede u gradu u kojem živi, te da će zajedno s ostalim ministrima učiniti sve da poljoprivredni proizvođači osjete da imaju sigurnost i da mogu računati na pomoć Vlade ZDK-a – navodi se u saopćenju Press službe ZDK.