Home » Delegacije položile cvijeće na Mezarju ‘Kovači’ i mezaru Alije Izetbegovića

Delegacije položile cvijeće na Mezarju ‘Kovači’ i mezaru Alije Izetbegovića

Na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića danas su brojne delegacije svih nivoa vlasti položile cvijeće, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović sa delegacijom, potpredsjednici FBiH Igor Stojanović i Refik Lendo, delegacija Predstavničkom doma Parlamenta FBiH, delegacija Vlade FBiH, delegacija Vlade KS i druge.

Delegacije su danas položile cvijeće i na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i u spomen-parku “Vraca”.

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti – 25. novembar, jedan od najznačajnijih datuma u njenoj hiljadugodišnjoj historiji. Radi se o datumu za koji se veže obnova državnosti Bosne i Hercegovine, kao i ideja moderne i suverene države, zajedničke i nedjeljive domovine svih njenih ravnopravnih naroda i građana.

Državnost Bosne i Hercegovine obnovljena je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), tadašnjem najvišem bh. političkom, predstavničkom i zakonodavnom organu.