Home » Delegati SDP BiH će tražiti smjenu rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH

Delegati SDP BiH će tražiti smjenu rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH usvojilo je zaključak kojim poziva Vladu FBiH da, u skladu sa obrazloženjem nedavne presude Ustavnog suda o neustavnosti donošenja Zakona o radu FBiH, novi prijedlog Zakona usaglase kroz javnu raspravu u roku od 15 dana, prenosi bh. novinska agencija Patria.

SDP BiH će podržati prijedlog Zakona, koji bi uvažio amandmane koje je Klub zastupnika SDP-a predlagao na raniji prijedlog Zakona o radu FBiH, koji je sada stavljen van snage.

Zaduženi su delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrenu inicijativu za smjenu rukovodstva Doma naroda, ukoliko do prve naredne redovne sjednice sami ne podnesu ostavke. Nakon što je Ustavni sud FBiH nedvosmisleno utvrdio njihovu odgovornost za kršenje Ustava FBiH i Poslovnika o radu ovog Doma, članovi Predsjedništva su usvojili zaključak kojim se traži da rukovodstvo Doma naroda odmah podnese neopozive ostavke, jer je izgubilo svaki legitimitet da nastavi obavljati svoje dužnosti.

Predsjedništvo SDP BiH upozorava javnost na namjere Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske čiji predstavnici u okviru Strukturalnog dijaloga namjeravaju kroz novi zakon o sudovima BiH ukinuti ključne državotvorne nadležnosti Suda BiH koje on ostvaruje u okviru tzv. proširene nadležnosti. Ukoliko bi se ove nadležnosti ukinule, Sud BiH bit će nepovratno urušen i bh. pravosuđe bi, de fakto, bilo podijeljeno na tri dijela.

Priče kako je formiranje Višeg suda na nivou BiH velika reforma, su ništa drugo nego paravan iza kojeg se nastoji u potpunosti urušiti nadležnost Suda BiH, a time i Tužilaštva BiH, koje svoje nadležnosti crpi upravo iz nadležnosti suda. Venecijanska komisija još 2012. godine jasno je istaknula da postojeća organizacija Suda BiH sa dvostepenim odlučivanjem unutar jednog suda uopšte nije sporna i da bi jedina racionalna reforma trebala biti uspostava Vrhovnog suda BiH.

Članovi Predsjedništva su osudili odluku većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koju čini “stabilna koalicija” SDA-HDZ-SBB, koji su u utorak usvojili izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala i odgodili njegovu primjenu do 1. jula 2017. godine. Iako je zakon usvojen i na snazi više od dvije i po godine, vladajuća koalicija novom odgodom dokazuje da im borba protiv kriminala i korupcije nije, niti će im ikada biti prioritet, a sva njihova aktivnost u borbi protiv ovih pošasti svodi se na isprazna predizborna obećanja.

Na sjednici su dogovoreni i detalji pripreme četvrte sjednice Glavnog odbora SDP BiH, koja će biti održana u Sarajevu 5. marta.

NAP

Tags