Home » Delić: Politika demografskog razvoja i oporavka FBiH jedan je od najvažnijih projekata

Delić: Politika demografskog razvoja i oporavka FBiH jedan je od najvažnijih projekata

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je današnjim imenovanjem radne grupe za izradu Politike demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Vlade FBiH učinjen prvi korak u izradi jednog od najvažnijih strateških dokumenata u oblasti populacijskih politika, odnosno demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH.

– Negativan trend prirodnog priraštaja i sve izraženiji odlazak stanovništva problem je čitave Europe i regije, pa ni mi nismo izuzeti. Ova strategija će nam pokazati stvarno stanje u oblasti migracija i nataliteta, što će biti temelj za donošenje konkretnih mjera, ne samo u oblasti socijalne politike, već i u oblasti zapošljavanja, te u nizu drugih mjera koje su neophodne za oporavak našeg društva. Uz socijalne karte koje planiramo uraditi tokom mandata, ovo je sigurno jedan od najvažnijih projekata u našem resoru – naveo je ministar Adnan Delić.

Iz Ministarstva poručuju da će u izradi ove strategije učestvovati najistaknutiji stručnjaci iz javnog i nevladinog sektora, te predstavnici akademske zajednice iz oblasti demografije i migracija.

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) je partner Ministarstvu u izradi ove strategije. Očekuje se da će strategija omogućiti oporavak društva i potaknuti donošenje mjera koje će utjecati na stabilizaciju demografske slike u Federaciji BiH, odnosno smanjiti odlazak stanovništva, posebno mladih i radno sposobnog stanovništva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.