Home » Desir: Svaki napad na novinara je napad na pravo društva da budu informisani

Desir: Svaki napad na novinara je napad na pravo društva da budu informisani

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir, koji boravi u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je danas u Sarajevu da je svaki napad na novinara ustvari napad na pravo društva da bude informisano, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da se tokom posjete sastao sa zvaničnicima u BiH, predstavnicima medija, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i predstavnicima međunarodne zajednice. Razgovarano je o nizu pitanja koje se tiču medijskih sloboda.

“Moj prvi prioritet jeste sigurnost novinara. Kada kažem sigurnost novinara ne mislim tu samo na fizičku sigurnost već i na potrebu da se temeljito istraži svaki napad na novinara, a isto tako i zastrašivanje, politički i finansijski pritisci naročito prijetnje putem interneta. Svaki napad na novinara je napad na pravo društva da budu informisani”, pojasnio je Desir.

Prema njegovim riječima, ovakvi napadi moraju biti osuđeni na najvišem nivou.

“Ne smije postojati kultura nekažnjavanja za napade i prijetnje novinarima”, izjavio je Desire navodeći da je ovih dana bilo govora i o okončavanju procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje.

Kako je kazao, neki koraci su već poduzeti kako bi se izvršila digitalizacija u tri velika grada – Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

“Svako daljnje odlaganje ove tranzicije ovog prelaska izazvaće još više problema za čitav sektor emitovanja kako u smislu medijskog pluraliteta tako i finansijske održivosti”, rekao je Desire.

Razgovarano je i o pitanju nezavisnosti javnih emitera, a Desire je istakao da je “situacija sa javnim emiterima problematična i zabrinjavajuća”.

“Za mene to je pitanje od velike zabrinutosti. Javni emiteri bi trebali biti nezavisni, odvojeni od političkog utjecaja kako na entitetskom tako i državnom nivou. Trenutno, situacija je takva da ne postoji poštivanje kodeksa ponašanja koji regulira audio-vizuelnih emitera medija, posebno u smislu nepristrasnosti u izvještavanju i objavljivanju podataka”, naglasio je Desire.

  Zbog porasta krađa hrane trgovine u BiH angažiraju i zaštitare, a krade se sve od maslaca do kroasana

Poručio je da javni emiteri nisu sredstvo koji treba politizirati, iskorištavati u svrhe vladajućih strana. Kada su u pitanju privatni mediji Desire je kazao da tu vidi potrebu da se povećava potreba za finansiranjem tih medija.

Smatra da je tokom razgovora, koje je obavio tokom posjete BiH, vođen konstruktivan dijalog.

Da postoje brojni izazovi koji su vezani za medijske slobode i slobode izražavanja u BiH, uključujući prijetnje novinarima, propagandu, lažne vijesti kao i nedostatak zakona koji reguliše transparentnost u vlasništvu nad medijskim kućama smatra i ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

“Situacija je dalje zakomplikovana i otežana zbog ekonomske situacije u BiH. Mnogi novinari se često pribojavaju za svoj posao i čine kompromise na štetu istinski profesionalnog novinarstva”, pojasnio je Berton.

Prema njegovim riječima, ponekad postoji tendezija da pribjegavaju senzacionalizmu kako bi povećali prihode, a ponekad se više okreću oglašivačkim marketinškim metoda kako bi postigli uspjeh u poslu.

“Sigurnost novinara ostaje i dalje važno pitanje u kontekstu medijske slobode u BiH kao i u državama članicama OSCE-a. Treba uložiti dodatne napore i trud u stvaranje sigurnijeg okruženja za novinare ne samo u BiH nego i širom svijeta. Sloboda medija, govora, izražavanja predstavljaju sastavne dijelove funkcionalnog demokratskog društva i moraju se čuvati i štititi. Svaki napad na novinara predstavlja napad na ove principe”, istakao je Berton.

 AA/Fokus.ba