Home » Dijaspora za devet mjeseci poslala više od 2,5 milijarde KM svojima u BiH

Dijaspora za devet mjeseci poslala više od 2,5 milijarde KM svojima u BiH

Dijaspora BiH za devet mjeseci 2022. godine kući je poslala 2,616 milijardi KM na osnovu novčanih doznaka, što je za 376 miliona maraka više nego u istom periodu godinu ranije.

Prema podacima Centralne banke BiH za cijelu 2021. godinu dijaspora je porodici i prijateljima poslala 3,043 milijarde maraka, dok su godinu ranije u BiH stigle 2,522 milijarde KM po osnovu novčanih doznaka.

Ekonomista Marko Đogo kaže da rast doznaka, bez obzira na globalnu krizu, ne treba da čudi, s obzirom na inflaciju i da novac gubi svoju vrijednost.

“Do kraja četvrtog kvartala 2022. godine taj broj će vjerovatno premašiti tri milijarde maraka, budući da pred kraj godine ciklično stiže najviše tog novca”, kazao je Đogo.

On je dodao da bi se trend rasta mogao prekinuti 2023. godine te da je to poprilično pouzdano očekivanje.

“Ako bude ozbiljna ekonomska kriza, a u najavi jeste i prvi parametri pokazuju da će tako i biti, to će se negativno odraziti na naše ljude koji rade u inostranstvu, tako da će oni slati manje novca. I ove doznake koje su stigle za tri kvartala 2022. godine manje su od onih koje su dolazile prije decenije, što je posljedica demografskih kretanja. Sada se u inostranstvo sele čitave porodice i prosto ne šalju novac više ovamo, za razliku od ranije, kada je na rad u inostranstvo odlazio samo muškarac koji je ovdje izdržavao porodicu”, naveo je Đogo.

Naglasio je da novac koji stiže po osnovu doznaka važan za građane, ali da je i taj značaj sve manji.

“U jednom trenutku smo imali situaciju da su doznake pristigle iz inostranstva činile 20 odsto BDP-a, a u 2022. godini to će biti manje od deset odsto, s obzirom na to da je BDP premašio 35 milijardi KM, a doznake teško da će, zaključno sa četvrtim kvartalom dostići 3,5 milijardi maraka”, zaključio je Đogo.

Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inostranstva su počele da padaju i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada počinju postepeno da se oporavljaju, piše Glas Srpske.

Raniji podaci Centralne banke BiH pokazuju da je novčana pomoć iz inostranstva građanima u BiH rasla te da je tek 2017. uspjela da dostigne nivo iz 2007. godine, odnosno dijaspora je tada poslala 2,51 milijardu KM.

Izvor: N1