Home » Diljem svijeta 16. septembra demonstracije protiv genocida na Rohingya muslimanima

Diljem svijeta 16. septembra demonstracije protiv genocida na Rohingya muslimanima

Prof. dr. John L. Esposito, profesor Univerziteta Georgetown u SAD-u i svjetski poznati stručnjak za međunarodnu politiku, uputio je danas putem društvenih mreža poziv da se 16. septembra diljem svijeta održe prostesti u znak podrške Rohingya muslimanima nad kojima se već godinama, a posljednjih sedmica veoma intenzivno, provodi kampanja nasilja i genocida, prenosi INS.

Zbog posljednjeg vala nasilja nad pripadnicima naroda Rohingya skoro 125.000 njih pobjeglo preko granice u Bangladeš za nešto više od deset dana.

Organizacija Burma Task Force sa sjedištem u Americi uputila poziv za održavanje mirnih demonstracija diljem svijeta protiv genocida nad Rohingya muslimanima. Pozvali su sve koji žele organizirati proteste podrške Rohingya muslimanima da im se jave.

Oni navode da postoji još 400.000 Rohingya muslimana koji su, prema procenjenama, zarobljeni u šumama i planinama dok burmanska vojska nastavlja napade sa zemlje i zraka.

Također, UN agencije za pomoć tvrde da Burma nastavlja da blokira isporuku hrane, vode i lijekova Rohingji.

Burmanske vlasti optužuju, pak, Rohingya muslimane da prvi pokreću napade.

Ovaj put navode da je nepoznata skupina, ARSA, prva njih napala. Međutim, sedmicama prije navodnih napada: UN, američki Kongres, Amnesty International i Burma Task Force upozoravali su kako je vladina operacija neizbježna.

Bangladeš je čak zatvorio svoju granicu u očekivanju izbjeglih izbjeglica iz Rohingya.

Rohingya muslimani su stoljećima stanovnici Burme i žive u svojim predjelima u toj zemlji. Burmanska vojska im je 1982. godine oduzela državljanstvo. UN smatra da je to “najnapaćeniji narod na svijetu”.

Ins.ba