Home » Direktor Terzić: Porezna uprava FBiH najavila deblokadu “Zenicatransa”

Direktor Terzić: Porezna uprava FBiH najavila deblokadu “Zenicatransa”

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine tokom dana odblokirat će račun JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ iz Zenice, čime će se steći uslovi za nabavku goriva te ponovno uspostavljanje nekih linija javnog prijevoza u tom gradu, najavio je direktor „Zenicatransa“ Darmin Terzić.

“Na intervenciju direktora PUFBiH Šerifa Isovića i direktora Kantonalnog ureda Zenica Sabahudina Ibrahimagića, dogovorena je ‘cesija’ između nas i Rudnika mrkog uglja Zenica, koji nam je dužan oko 100.000 KM.

Rudnik će tim sporazumom preuzeti da plati naš porezni dug za deblokadu, koji je u ovom trenutku 67.000 KM”, kazao je Terzić, te napomenuo da su, u proteklih nekoliko dana koliko su bili u blokadi, uspjeli izmiriti ostatak duga od 225.000 KM.

To je samo, podsjeća Terzić, iznos duga zbog kojeg su blokirani, ali ukupan poreski dug preduzeća iznosi oko 3,9 miliona KM bez kamata.

“Čim budemo deblokirani, moći ćemo nabaviti gorivo i krećemo s radom na nekim našim gradskim i prigradskim linijama”, najavljuje Terzić.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan, međutim, ističe kako najava deblokade niti deblokada računa ne znači i automatski da će biti uspostavljen javni prijevoz te da će oni odustati od, za sutra najavljenog štrajka glađu.

Sarvan dodaje kako su deblokirali samo nekoliko dolaznih perona za autobuse međunarodnog i prigradskog prijevoza, dok sve ostalo, za sada, ostaje isto kao i prije sedam dana, kada su se odlučili na obustavu rada.

“Sve odluke koje oni koji brinu o preduzeću donesu, moraju ih obrazložiti radnicima. Ovdje se više ne pita ni Sindikat, ni Huso Sarvan, ni direktor Terzić… O svemu odlučuju radnici, pred kojima treba saopštiti šta su postigli.

Uostalom, ja postavljam pitanje: Šta ako i nabave gorivo?, Da li to znači da će radnici dobiti plaće?, Ništa mi od toga ne znamo”, kaže Sarvan.

bhrt.ba