Home » Đaci se jučer vratili u školske klupe u općini Usora, u ponedjeljak će i u Žepču

Đaci se jučer vratili u školske klupe u općini Usora, u ponedjeljak će i u Žepču

Usljed poboljšanja epidemiološke situacije u školama, osnovci i srednjoškolci u Općini Usora, u kojoj je nastava u drugom polugodištu počela 10. januara, jučer su se vratili u školske klupe. To će u ponedjeljak učiniti i đaci sa područja Općine Žepče, u školama u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Naime, zbog pogoršane epidemiološke situacije po povratku đaka i nastavnika sa trosedmičnog zimskog raspusta, nastava u drugom polugodištu u te dvije općine, u kojima je po Zakonu o prenosu nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja prenesena na lokalne zajednice, odvijala se proteklih dana on-line.

Općinski načelnik Usore Zvonimir Anđelić odluku o povratku đaka u školske klupe donio je u srijedu, a općinski načelnik Žepča Mato Zovko spomenutu je odluku o realizaciji odgojno-obrazovnog procesa u drugom polugodištu donio jučer, s početkom važenja 24. januara.

U spomenutoj odluci, koja je objavljena na službenoj internetskoj stranici Općine Žepče, ističe se kako su aktivno pratili broj zaraženih građana, učenika i nastavnika na svom području, u koordinaciji sa Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva ZDK i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

  Otvoreno pismo Gradskoj upravi i gradonačelniku Zenice

U odluci se navodi kako će, u slučaju naglog pogoršanja epidemiološke situacije, općinski načelnik Žepča, u skladu sa svojim ovlaštenjima, donijeti novo uputstvo/obavijest o odvijanju odgojno-obrazovnog procesa te blagovremeno o tome obavijestiti škole.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, koje ima nadležnost nad ovim sektorom u preostalih 10 općina tog kantona, jučer je prihvatilo preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK te za sedam dana odgodilo početak nastave u osnovnim i srednjim školama u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku.

Đaci u tim općinama, u kojima je drugo polugodište trebalo početi 24. januara, u školske bi se klupe trebali vratiti 31. januara.