Home » Djevojke na konjima oduševile prisutne na platou Ajvatovice kod Prusca

Djevojke na konjima oduševile prisutne na platou Ajvatovice kod Prusca

Defileom konjanika zvanično je počeo program obilježavanja 512. Ajvatovice, manifestacije koja svake godine na istoimenom dovištu okupi više hiljada posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tradicija duga više od 500 godina nastavljena je i ove godine na lokaciji Ajvatovica kod Prusca gdje će danas biti održan vjerski program povodom sjećanja na Ajvaz dedu za kojeg se veže zanimljiva legenda većinom poznata u cijeloj BiH.

Ajvaz dedo je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom. Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74, široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi.

  Košarkašice BiH putuju na SP u Australiju zahvaljujući pomoći Vlade Kantona Sarajevo

Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih tomruka (cijevi) i proveo ga kroz spomenutu stjenu do Prusca.

Vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine danas su došli na Ajvatovicu, a konjanici iz bh. gradova defileom od Prusca do platoa Ajvatovice označili su početak ove manifestacije.

U prilogu pogledajte fotogaleriju konjanika, ali i djevojaka na konjima koje su izmamile oduševljenje kod onih koji su ih dočekali i pozdravili.

Izvor: Klix