Home » Do kraja maja u BiH stiže 108.000 doza vakcina AstraZeneca

Do kraja maja u BiH stiže 108.000 doza vakcina AstraZeneca

U Bosnu i Hercegovinu bi do kraja maja trebalo biti isporučeno 108 hiljada doza AstraZeneca vakcina, navodi se u planu raspodjele koji je objavio međunarodni mehanizam COVAX.

Međunarodni mehanizam COVAX objavio je plan raspodjele vakcina protiv koronavirusa za period od februara do kraja maja 2021. godine. Ovo je prva runda isporuka koja uključuje 237 miliona doza vakcina AstraZeneca.

Prema ovom planu, do kraja maja, u Bosnu i Hercegovinu bi trebalo biti isporučeno 108 hiljada doza ove vakcine.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za BHT1 uživo kaže kako je FBiH spremna za vakcinaciju.

”Što se tiče FBiH imamo sve spremno i možemo odmah krenuti u imunizaciju. Sve što smo dobili zahtjeva blagovremeno smo ispunili. Vakcina za FBiH je u potpunosti plaćena. Ne govorimo ni o kakvim donacijama ili pomoći BiH. Govorimo i isporuci onog što je bilo plaćeno, jer u ovom trenutku mi smo ispunili uvjete, što je svojim dopisom potvrdila i SZO, da FBiH može da počne s primjenom vakcina”, kaže Čerkez.

Navodi se da bi naša zemlja trebala dobiti i 23.400 doza Pfizerove vakcine. Međutim, riječ je o ranije dogovorenim količinama koje neće biti dio ovog prvog kruga isporuke, a u tabeli su navedeni radi generalne preglednosti.

Iz COVAX-a su naglasili da će do kraja sedmice tabela biti finalizirana te da se isporuke mogu očekivati u preriodima februar – mart i april – maj.

BHRT/Fokus.ba