Home » Dodijeljeno svih 80 mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Dodijeljeno svih 80 mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri iz reda Ostalih, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je popunila u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 23 iz reda bošnjačkog, 23 iz reda srpskog, 23 iz reda hrvatskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

Ranije je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila 76 mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dobili su: Kristina Petrović – Srpkinja, Belma Kapo – Ostali, Halil Selimbašić – Ostali te Almir Babajić – Ostali.

Također, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, nakon razmatranja izvješataja o izvršenim provjerama a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti, okončala postupak ovjere političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća koji će biti održani u nedjelju, 5. februara 2023. godine.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 13 političkih stranaka i 7 nezavisnih kandidata.

U skladu sa Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća rok za podnošenje zahtjeva za ovjeru koalicija ističe danas u 16.00 sati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je usvojila i Uputstvo o dopunama i izmjenama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Način i postupak provjere kandidata, ovjera kandidatskih listi i izdavanje uvjerenja osobama koje su dobile mandat predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine su regulirani navedenim aktom, koji će javnosti biti dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba, saopćeno je iz CIK-a.