Home » Dodik najavio “odgovor” Britaniji, prozvao i baronesu Arminku Helić

Dodik najavio “odgovor” Britaniji, prozvao i baronesu Arminku Helić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će Vlada i druge institucije Republike Srpske odbiti sve programe koje je u ovom entitetu kreirala Velika Britanija.

– Možda ćemo promijeniti i Zakon o javnoj upravi koji je kreirala Velika Britanija i napravit ćemo naš zakon o javnoj upravi – rekao je Dodik za ATV.

Dodik je rekao da sankcije koje je Velika Britanija uvela njemu i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović ne zadiru direktno u dejtonski status RS-a, ali da će dovesti do još većih problema u Bosni i Hercegovini.

Ukazao je da se u britanskom Parlamentu i javnom životu probilo nekoliko Bošnjaka koji kreiraju određene odluke, a najpoznatiji eksponent te politike je Arminka Helić, koja je postala baronesa i koja okuplja sve protiv Srba. On je podsjetio da je Helić sponzorisala britansku rezoluciju u Ujedinjenim nacijama kojom je “srpski narod trebalo da bude proglašen genocidnim”.

Govoreći o Zakonu o imovini Republike Srpske, Dodik je rekao da je imovina stvar koja je presuđena i da sada neko želi da se to vrati u Parlamentarnu skupštinu BiH, što bi značilo da je to zakon koji je u nadležnosti BiH.

– To znači da može svako iz Federacije BiH da uloži amandman na taj zakon kojim se mijenja karakter imovine u Republici Srpskoj. To nije tako bezazleno pitanje, već je taj zakon suštinsko pitanje – naglasio je Dodik.

On je istakao da pitanje imovine ne može biti predmet razgovora, jer je to završeno na način da Republika Srpska ima 49 posto teritorije, a FBiH 51 posto, te da je samo ono što nije izričito dato BiH imovina entiteta.

Komentarišući izjavu zastupnice PDP-a u Narodnoj skupštini Jelene Trivić da su sankcije članu Predsjedništva i predsjednici RS-a “njihova stvar”, Dodik je rekao da je Trivić “duboko involvirana u to” i da bi najveća greška bila kada bi ona došla na čelo Republike Srpske.

– Ali o tome će odlučivati narod – rekao je Dodik.

Što se tiče SDS-a, kaže Dodik, u toj partiji je značaj broj ljudi koji su patriote i koji su “navučeni od rukovodstva SDS-a u savez sa izdajničkim PDP-om, gdje je sve u funkciji bitanskih obavještajnih interesa”.

Izvor: Faktor