Home » Dodik najavio “pauziranje” Istočne interkonekcije: Čekamo formiranje nove Vlade FBiH

Dodik najavio “pauziranje” Istočne interkonekcije: Čekamo formiranje nove Vlade FBiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik razgovarao je danas predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, odnosno delegacijom HDZ-a.

Govorio je Dodik danas na press konferenciji koja je održana prije sastanka sa Krišto i Čovićem o nastojanjima RS-a da započne sa projektom Istočne gasne interkonekcije i o stavovima partnera u vlasti na državnom nivou.

Najavio je da će se na neki način pauzirati insistiranje na stavljanju na dnevni red Vijeća ministara Istočne gasne interkonekcije do formiranja nove Vlade FBIH kako bi se dalo vremena pokušaju da se dođe do racionalnog zaključka, ali da nema odustajanja od projekta.

– Ja ću reći samo da se primjećujem da neki naši partneri u Sarajevu potpuno izokreću priču. Niko iz RS-a nije spreman da blokira bilo šta. Mi smo rekli dobro, ako to ne može, zašto bismo mi dali podršku nekim drugim projektima ako vi nama 12 godina zaustavljate jedan koji je važan. Do sad smo mogli imati dobre ponude koje je onemogućilo Sarajevo. Žao mi je što smo čuli da naši partneri pokušavaju da uvedu elemente koji će to dodatno opteretiti kao što je pitanje granice sa Srbijom. Kako smo onda riješili most na Rači? Naša odluka je ispravna. Onog trenutka kada dobijemo da idemo dalje na tom i drugim projektima – kazao je Dodik.

Istakao je i kako su ministri iz vladajućih stranaka RS-a ranije davali saglasnost za projekte u FBiH.

– Ako neko iz Njemačke ili EU blokira ranije odobrena sredstva RS-u može se očekivati da RS to isto uradi Federaciji. U ovom trenutku sprječavanje te saglasnosti koja je čista forma, vidi se da je to bezobrazluk u Sarajevu koji košta RS dvije milijarde eura. Ta njihova zalaganja o tome kako su oni spremni da puste svaki projekat ne doživljavam na taj način, ali spreman sam da razgovaram s njima o tome – poručio je Dodik.

Insistira da bi entitet RS “deblokadom” projekata imao više investicionog potencijala, a komentirao je i problematiku Trgovske gore.

– Takva nam BiH ne treba. Ne možete nam sprječavati projekte i govoriti o tome kako smo mi krivi za to. BiH ne može jednostrano da riješi pitanje Trgovske gore jer se to ostvaruje i događa na prostoru Hrvatske. Ranije smo zatražili, kad sam bio u Predsjedništvu, kao jedino ovlašteno tijelo da se to zaustavi. Mi nećemo odustati od tog pitanje i sad ulazimo u pitanje međunarodnih tužbi – istakao je.

Nakon sastanka sa predstavnicima HDZ-a Dodik je kazao kako je partnerstvo te stranke i SNSD-a rezultiralo formiranjem Vijeća ministara u kojem postoji “sasvim jedno novo okruženje u kojem djeluju i HDZ i SNSD”.

– Naše opredjeljenje je da zajedno nastupamo. Saglasni smo sa EU integracijama, ali ne i oko NATO puta. Danss smo razgovarali o funkcionalnosti Vijeća ministara i dogovorili se da sa partnerima što brže se nađemo i razgovaramo o nekim pitanjima. Evropski put i 14 prioriteta, o njima treba da se razgovara. Trebamo potencirati da je BiH pregovaračka, a ne podanička strana u pregovorima sa EU. Mi smo razgovarali i oko kadrovskih pitanja. Vjerujemo da će brzo doći do procesa izbora novog rukovodstva OSA-e – istakao je Dodik.

Tvrdi i da je danas sa Dodikom i Krišto najviše razgovarao o usaglašavanju strukture budžeta BiH.

– Razgovarali smo i i ovim razvojim pitanjima. To su Istočne i zapadne interkonekcije. Rekli smo da je možda pametno da još par dana sjednemo i vidimo kako odblokirati neke procese jer vjerujemo da postoje racionalni razlozi koji idu u prilog deblokiranju. Mislim da SNSD dobro sarađuje u Vijeću ministara. U ovom trenutku želim da iskažem zadovoljstvo kretanjima koje smo imali do sada. Drugo je javna predstava, ali ono što smo dogovorili do sada je bilo realizirano – smatra Dodik.

Istakao je i kako SNSD podržava održavanje zajedničkih sjednica Vijeća ministara BiH sa vladama susjednih zemalja.

– Mislimo da je dobro da Vijeće ministara održava sastanke i sa entitetskim vladama kako bi se odluke usaglašavale. Naša želja je i da se brzo formira nova Vlada Federacije da imamo mogućnost da sa novom vladom usaglašavamo određene projekte i politike i to bi bio jedan novi momentum naših ukupnih odnosa. Nema razloga za blokade – poruka je Dodika.

Kazao je i kako su SNSD i HDZ odlučili na nivou BiH biti vlast sa Šestorkom, ali da je odnos sa HDZ-om operativan i nije usmjeren protiv treće strane.

Komentirao je Dodik i prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se konačno riješi pitanje granica BiH i Srbije.

– Tu postoji već pozitivan stav hrvatske strane i bošnjačka strana je upravo to blokirala i ne znam šta je to problem. Nije to nikakva umotvorina gospodina Bećirovića. To pitanje treba da se stavi na dnevni red kao i pitanje razgraničenja sa Hrvatskom. Predsjedništvo će samo tražiti informaciju kako bi se krenulo dalje. Ništa posebno, gospođa Cvijanović pokušava da održi dobru atmosferu. Gospodin Bećirović podzemnim aktivnostima sa NATO strukturama pokušava nešto da napravi. On je boravio sam u sjedištu NATO-a i mi nemamo informaciju o tome šta je dogovoreno. On ima podaničku politiku koja je prepotentna i misli da neko mora njega da sluša. Vrijedi 33 posto i ne vrijedi ništa više. Neke racionalne stvari su ok, granice treba rješavati, ali mora prestati govoriti loše o RS-u. Koristeći njegov metod ćemo reafirmirati našu politico prema BiH – zaključio je.

Izvor: klix.ba