Home » Dodik odlučan da proda rudnik željezne rude Ljubija

Dodik odlučan da proda rudnik željezne rude Ljubija

BANJALUKA – I pored toga što odluka Vlade RS o prodaji 64,9 odsto akcija RŽR Ljubija kompaniji “Israeli Investment Group Inc” za 53,1 milion KM nije ni stigla na dnevni red Narodne skupštine RS, opozicija u RS oštro je negodovala tvrdeći da se iza svega kriju lični interesi pojedinaca i da prirodna bogatstva ne treba prodavati. I tokom same rasprave o dnevnom redu NS RS opozicija je tražila skidanje te tačke, što joj na kraju nije pošlo za rukom i po svemu sudeći odluka o prodaji RŽR Ljubija biće usvojena ovih dana.

Ipak prodaju RŽR Ljubija mogli bi da spriječe poslanici DNS-a, koji su se zajedno sa liderom ove stranke Markom Pavićem prije otprilike dvije godine oštro usprotivili prodaji rudnika, zaprijetivši da će izaći iz koalicije. Poslanici i ministri iz ove stranke danas nisu željeli govoriti na tu temu, a kako reče jedan od njih, “ne bi da trči pred rudu”. Međutim, Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a, rekao je danas da prodaja državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija nije sporna, kao ni podrška DNS-a.

On je pojasnio da Vlada RS i RS imaju problema sa sadašnjim partnerom, odnosno sa multinacionalnom kompanijom “Mittal” i to zbog transfernih cijena kojima su dobit rudnika prebacivali u sestrinske firme, tako da je bilo problema u naplati nekih očekivanih prihoda. U svemu ovome problem bi moglo predstavljati i to što ugovorom Vlade RS, odnosno RŽR Ljubija i kompanije “Mittal” o formiranju zajedničkog preduzeća kompanija “Mittal” ima prvenstvo pri kupovini 49 odsto akcija tog zajedničkog preduzeća. “Za taj dio akcija ‘Mittal’ je ponudio 25 miliona KM, a druga firma skoro duplo više.

‘Mittal’ je odustao od kupovine tog paketa akcija, čime su stvoreni uslovi da se razgovara sa drugim partnerima. U skladu sa Zakonom o privatizaciji rečeno je da na prijedlog Vlade NS RS može donijeti odluku o prodaji, i ona će to donijeti”, rekao je Dodik, a komentarišući da iza firme zainteresovane za kupovinu RŽR Ljubija stoji Arie Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu, Dodik je rekao da treba izbjeći našu sklonost da se sve ocrni prije nego što se dogodi i da bi tom čovjeku, koji ima 95 godina, najmanje u životu trebalo da se sada time bavi.

Za opoziciju u RS prodaja državnog kapitala u RŽR Ljubija bila bi kraj ovog rudarskog kompleksa jer, kako reče Dušan Berić, poslanik SDS-a i kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora, to bi značilo da se nakon 100 godina prestaje sa rudarenjem u ovom gradu. “Osnovni cilj firme da kupi RŽR Ljubija je da se nakon što stekne vlasništvo upusti u razne sudske sporove i od ‘Mittala’ traži ono što treba platiti RS”, rekao je Berić, dodajući da bi nakon te prodaje “Mittal” napustio RS, ali vjerovatno i željezaru u Zenici i koksaru, a da bi na taj način bilo ugroženo više od 20.000 radnih mjesta. I za Adama Šukala, poslanika SNS-a, prodaja RŽR Ljubija bila bi katastrofalan i kriminalan potez vlasti jer se sve radi mimo zakona i procedura.

“Tražimo raspisivanje međunarodnog tendera, a ne da se direktnom pogodbom, odnosno u četiri oka ti poslovi rade. Jasno smo i na protestima rekli da nećemo dozvoliti prodaju prirodnih bogatstava”, rekao je Šukalo. Podsjećanja radi, Vlada RS prihvatila je ponudu “Israeli Investment Group Inc”, registrovane u Dominikanskoj Republici, za prodaju 64,9 odsto osnovnog kapitala RŽR Ljubija. Ponuda ove kompanije je više nego duplo veća, a uz nju u naredne tri godine obećavaju 60 miliona KM investicija i preko 300 novih radnih mjesta. Nastavak sjednice NS RS zakazan je za prekosutra.

Na svaki protest odgovorićemo mitingom Tokom aktuelnog časa Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da će na svaki protest opozicije vladajuće stranke odgovoriti mitingom podrške. “Ukoliko je opozicija naumila iscrpljivati narod protestima, onda ćemo i mi svaki put organizovati naš miting podrške RS i njenim institucijama”, dodala je ona, navodeći da se svi ti skupovi moraju organizovati u skladu s zakonom, ali i da moraju da računaju i na one koji žele da prošetaju Banjalukom ili imaju druge poslove i da ih ne bi trebalo u tome onemogućavati.

Nezavisne.com