Home » Dok rusku agresiju osuđuje cijeli svijet na RTRS-u dokumentarac o Putinu

Dok rusku agresiju osuđuje cijeli svijet na RTRS-u dokumentarac o Putinu

Dok cijeli civilizirani svijet najoštrije osuđuje politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina, a evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države uvode najteže sankcije, gledatelji Javnog servisa Radio televizije Republike Srpske imaju priliku pratiti dokumentarni serijal o – Vladimiru Putinu.

Prvi dio serijala “Razgovori s Putinom” je emitovan u četvrtak navečer, na dan kada je počela ruska agresija na Ukrajinu. Druga epizoda je emitovana sinoć sa reprizom danas u 16 sati, dok večeras ide treći dio, a sutra četvrti.

Ponovo ćemo podsjetiti i naglasiti da član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik javno nije podržao teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine, za razliku od ostala dva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Čak je i Srbija priznala ono što je lideru SNSD-a teško prevaliti preko usta. U tom njegovom zanosu prate ga ostali članovi stranke poput poslanika u Narodnoj skupštini RS-a Srđana Mazalice.

Uprkos ranijim jednoglasnim odlukama Predsjedništva BiH, Dodik sada smatra da BiH treba zauzeti neutralan stav naspram ruske agresije i invazije na Ukrajinu.

No, vratimo se na RTRS i dokumentarni serijal kojim se Putin predstavlja kao vrijedan čovjek, umjeren političar koji želi najbolje svojoj zemlji i cijelom svijetu.

Dokumentarac koji je izazvao veliku pažnju svjetskih medija, ali i publike, pruža dubok uvid u Putinov lični i profesionalni život, a vremenski i tematski se dotiče njegovog odrastanja u doba komunizma, uspona na vlast, odnosa s četiri američka predsjednika, kao i iznenađujućih stavova o američko-ruskim odnosima.

Dokumentarni serijal u četiri dijela je djelo američkog režisera Olivera Stonea koji je nakon intervjua kazao kako se divi Putinovoj disciplini. Stone je u periodu od dvije godine snimio seriju intervjua sa liderom Rusije zbog čega je ismijan kao čovjek koji se “ulizuje Putinu”.

Čuveni Stephen Colbert je u svom The Late Showu jednom prilikom pitao Stonea: “Ljudi su rekli da ste bili previše prisni s njim, da ste mu vjerovali prelako. Što kažete ljudima koji kažu da je vaš intervju ulizivanje brutalnom diktatoru?”

Stone je na to odgovorio: “Morate biti pristojni s njim”, a nakon čega je krenuo veličati Putina, braniti njegovu politiku kazavši da je “vrijeđan i zlostavljan u medijima”. Zbog svega za Stonea kažu da je član “Putinovog fan kluba”.

Na kraju pitanje za RTRS.

Zbog čega i u koje svrhe serijal o Vladimiru Putinu kojeg cijeli svijet danas smatra za svjetskog agresora broj 1!? Da li je to zvanična politika vladajućeg režima Republici Srpskoj koju, ipak, ne smiju reći na glas pa na ovakav način šalju podršku vojsci i politici koja je pred očima cijelog svijeta brutalno i krvavo napala svoje susjede – suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu.

Izvor: Klix

Tags