Home » Dok u sarajevskim vozilima javnog prijevoza uvode zvučnu najavu stanica, u Zenici gradonačelnik Kasumović “ugasio” JP “Zenicatrans”

Dok u sarajevskim vozilima javnog prijevoza uvode zvučnu najavu stanica, u Zenici gradonačelnik Kasumović “ugasio” JP “Zenicatrans”

U novim sarajevskim trolejbusima od sada je u funkciji zvučna najava stanica, što je posebno značajno  za slijepe i slabovidne osobe.

Iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo saopćili su da na ovome insistiraju već 20 godina te da se ova inicijativa konačno ostvarila. Očekuju da će zvučna najava stanica biti omogućena i u ostalim vozilima javnog prijevoza – tramvajima, autobusima i minibusima.

“Konačno smo to dočekali. Ovo će znatno olakšati kretanje slijepim i slabovidnim osoba, ali i svima onima koji dolaze u Sarajevo i koriste njegov javni prijevoz. Vjerujemo da će ovaj sistem biti primijenjen u tramvajskom i autobuskom saobraćaju te da vozači neće isključivati ovaj sistem”, saopćili su iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Zahvalili su se kantonalnom Ministarstvu saobraćaja, jer smatraju da nastoji da okruženje učini pristupačnijim za slijepe osobe, kao i osobe s drugim vrstama invaliditeta.

Izvor: Klix.ba