Home » Dolazi toplije vrijeme, evo kako se zaštititi od mogućih zdravstvenih komplikacija

Dolazi toplije vrijeme, evo kako se zaštititi od mogućih zdravstvenih komplikacija

Dolazi toplije vrijeme – Područje BiH u narednih nekoliko dana očekuju velike vrućine. Donosimo pregled preporuka kako se zaštititi od sunca i očuvati zdravlje tokom ljetnog perioda.

Temperature bi tokom narednih dana trebale dostići 34 stepena, što predstavlja nepovoljan učinak za zdravlje ljudi, naročito za starije osobe i one koji boluju od hroničnih bolesti.

Kako biste se zaštitili potrebno je, ukoliko je moguće, izbjegavati boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 sati. Ako se ipak odlučite izaći vani u tom terminu, koristite sjenovita područja. Sve fizičke aktivnosti preporučuje se obaviti u ranim jutarnjim satima.

Kontroliranje temperature zraka u prostoru u kojem boravite moguće je postići otvaranjem prozora u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, te snižavanjem upotrebe električnih uređaja na najmanji nivo, posebno pećnica.

Potrebno je piti dovoljno tečnosti jer je važno voditi računa o pravilnoj hidraciji organizma.

Svom tijelu možete pomoći i tuširanjem u mlakoj vodi, te nošenjem svijetle i komotne odjeće od prirodnih materijala.

Dom ne napuštajte bez sunčanih naočala i šešira ili kape sa širokim obodom.

Važno je smanjiti unos slatkiša i kofeina, kao i alkohola. Jedite manje i češće, a izbjegavajte namirnice koje su bogate bjelančevinama.

Ukoliko iznenada osjetite simptome vrtoglavice, slabosti i malaksalosti, jake glavobolje, grčeve u nogama i rukama, izrazitu žeđ- boravite u hladnoj prostoriji, pokušajte piti tekućinu i mjerite tjelesnu temperaturu.

Ako vam nakon sat vremena ne bude bolje, odmah potražite medicinsku pomoć.

Djeca mlađa od 4 godine i stariji od 65 godina, u povećanom su riziku od toplotnog udara jer je ugrožena njihova sposobnost regulacije tjelesne temperature.

Tokom naredne dvije sedmice, prognoze Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) pokazuju da će vrijeme u BiH biti natprosječno toplo.

Izvor: Klix