Home » Dom naroda odobrio predloženi zakon o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca

Dom naroda odobrio predloženi zakon o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je gotovo bez rasprave na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

Taj zakon je predložila Federalna vlada, a uređuje kriterije, uvjete i postupak utvrđivanja reprezentativnosti i ovlaštenja reprezentativnog sindikata i udruženja poslodavaca u FBiH, kao i postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti.

U postupku utvrđivanja reprezentativnosti, mjerodavni su podaci o radnicima koji su zaposleni na osnovu ugovora o radu FBiH ili rješenja o postavljenju osobe koja nije državni službenik, državnog službenika, namještenika i policijskog službenika, kao i o poslodavcima registrovanim na teritoriji FBiH.

Sindikati i udruženja poslodavaca, čija reprezentativnost nije utvrđena u skladu sa ovim zakonom, imaju pravo na slobodno udruživanje i organizovanje, te sva druga prava i obaveze koje nisu isključivo data reprezentativnim sindikatima, odnosno udruženjima poslodavaca.

  Arnautović: Pozivam sve birače u BiH da danas iskoriste svoje pravo (VIDEO)

Pravo zastupanja svojih članova pred poslodavcem imaju svi sindikati u skladu s pravilima o organizovanju i djelovanju sindikata.

Utvrđeni su i uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata. To se odnosi na opće uvjete da bi sindikat bio smatran reprezentativnim, zatim na reprezentativnost kod poslodavca, za područje ili oblast djelatnosti, za područje kantona, odnosno FBiH, a propisan je i način dokazivanja ispunjenosti ovih uvjeta.

Na današnjoj sjednici, Dom naroda je prihvatio i Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Izvor: FENA