Home » “Dom za stara lica Zenica”: Direktoru Efendiću propalo i pet paleta kisele vode

“Dom za stara lica Zenica”: Direktoru Efendiću propalo i pet paleta kisele vode

Blizu mjesec traje istraga nezapamćenog skandala u “Domu za stara lica Zenica”, gdje je, nesavjesnim radom direktora Kemala Efendića, propalo tri tone kurbanskog mesa. Posebno zabrinjava činjenica da inspekcije još nikada nisu posjetile lokalitet Mošćanice kod Zenice, gdje je, na dvije lokacije, ucrvalo meso bačeno i prijeti zaraza stanovnišvu.

Inspekcijski nadzor

U međuvremenu, inspektori MUP-a ZDK saslušali su brojne svjedoke, a Kantonalna veterinarska inspekcija izvršila je inspekcijske nadzore kod pravnih i fizičkih lica u čijim objektima je vršeno skladištenje mesa čiji je vlasnik Dom.

– Nakon toga, zabranjeno je korištenje objekta za skladištenje proizvoda životinjskog porijekla jer isti ne ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uslove i zabranila promet mesa – kaže Mirsada Silajdžić, direktorica inspekcije, dodajući da su u kuhinji i mahacinu Doma, također, zatekli kurbansko meso i stavili ga van prometa.

I dok direktor Efendić, koji je dozvolio da se kurbansko meso najprije skladišti sa svinjskim a potom i ucrva, još nikada nije podnio ostavku niti se oglasio o ovom slučaju, događa mu se novi propust. Kako saznaje “Avaz”, navodno je Efendiću propalo i pet paleta kisele vode donirane Domu, odnosno, najmanje 2.000 litara.

– Kiseloj vodi istekao je rok jer ju je i zaprimio pred sami istek. Svjesno je 12. septembra zaprimio toliku donaciju, znajući da ima svega dva dana da je iskoristi – tvrdi naš izvor, dodajući da se kisela voda sa isteklim rokom još uvijek nalazi u garaži Doma.

Mještani zabrinuti

I dok se nižu propusti direktora Efendića, o njegovoj smjeni niko ne razmišlja, a mještani Moćanice opravdano su zabrinuti za zdravlje i živote jer meso još nikada nije dislocirano.

Kantonalna inspekcija obavijestila je gradsku inspekciju radi poduzimanja mjera iz nadležnosti, obzirom da su dvije tone mesa zakopane na Mošćanici. Ali, oni prebacuju lopticu pravdajući se da to nije u njihovoj nadležnosti i još nisu posjetili Mošćanicu.

– Prema važećim relevantnim propisima, inspekcijski nadzor nad animalnmi otpadom je u nadležnosti veterinarske inspekcije i inspekcije zaštite čovjekove okoline koje su ustrujene na nivou kantona i Fedracije BiH – odgovorili su na naš upit iz inspekcije.

Avaz.ba