Home » Dr. Zulović: Mi nismo bježali od zaraženih pacijenata, mi smo se sa njima suočili ( video )

Dr. Zulović: Mi nismo bježali od zaraženih pacijenata, mi smo se sa njima suočili ( video )

Muamera, Edina, Jasmin i Tarik su članovi medicinskog tima Kantonalne bolnice Zenica koji su obavili uspješan porod pacijentice iz Maglaja zaražene koronavirusom. U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u ZDK ranije su usaglasili protokole rada i tretmana pacijenata pozitivnih na virus COVID-19.

Dr. TARIK ZULOVIĆ, član tima

Dr. TARIK ZULOVIĆ, član tima

“Mi nismo bježali od tih pacijenata, mi smo se sa njima suočili. Stali na, neki način, pred taj virus, suočili se i pružili adekvatnu njegu te pacijentice u našem slučaju”, rekao je Zulović.

Za njih je ovo, kažu, dio svakodnevnog posla. Jedina je razlika oprema i prostor u kojem brinu o pacijentima pozitivnim na koronavirus. Nagrada im je kada, kako kažu uspješno obave zadatak.

Dr. МUAMERA HUSIKA, članica tima

“Ono je po tome zanimljivo što se jedino ono, gdje smo svi mi u tolikim zaštitnim odijelima, rađa golo, bez maske i bez ikakve zaštite”, kazala je Husika.

Dr. ЈАSMIN HODŽIĆ, član tima

“Sam porod i carski rez u ovakvim situacijama se ne razlikuje mnogo nego sam carski rez kada se radi unormalnim uvjetima, osim što oprema koju vi nosite kako bi se zaštitili vas malo ograničava u pokretima, u osjećaju”, objasnika je Hodžić

ЕDINA ČAUŠEVIĆ, članica tima

“Sva ta oprema čini nelagodu. Znači, ograničeni su pokreti, dodatno se pazi da ne povrijedimo sebe, pacijenta, da ne zaraziš sebe. Više je nelagode i dosta, dosta više opreza”, istakao je Čaušević.

Pandemija je mnogo toga promijenila, ni Međunarodni praznik rada se ne obilježava kao nekada. Da se obilježava kao u neka prošla vremena, bez dvojbe bi znali ko su nam sadašnji heroji rada. Heroji rada u BiH bez premca su zdravstveni radnici.