Home » Državljani BiH uhićeni zbog krijumčarenja 28 osoba afroazijskog porijekla

Državljani BiH uhićeni zbog krijumčarenja 28 osoba afroazijskog porijekla

Pripadnici Jedinice Granične policije Bosne i Hercegovine Hum u četvrtak su uhitili državljanina BiH, M.F. (1961.), nakon što je otkriven u krijumčarenju 11 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča.

Migrante je krijumčario u putničkom motornom vozilu VW, registarskih oznaka Savezne Republike Njemačke, a krijumčarenje je spriječeno u suradnji sa službenicima Policijske stanice Čajniče, navodi se u priopćenju Granične policije.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GP BiH Višegrad su na području Višegrada spriječili krijumčarenje 13 osoba afroazijskog porijekla. Ove migrante je krijumčario bh. državljanin, Đ.M. (1986.), i to u vozilu Mercedes, registarskih oznaka BiH.

Prethodno, 29. ožujka, pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda GP BiH Istok Višegrad, spriječili su bh. državljanina, J.V. (1994.), u krijumčarenju četiri osobe afroazijskog porijekla na području Višegrada. Migrante je krijumčario u vozilu Škoda, bh. registarskih oznaka.

O navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužitelji Tužiteljstva BiH, prema čijim su nalozima osumnjičene osobe lišene slobode i protiv istih će biti dostavljen Izvještaj o počinjenim kaznenim djelima zbog krijumčarenje osoba.

“Strani državljani nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Sirije i Afganistana. Svi strani državljani su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje”, poručili su iz Granične policije.