Home » Dugo očekivana svečanost u Smajićima: asfaltirano 970 metara puta

Dugo očekivana svečanost u Smajićima: asfaltirano 970 metara puta

Mještani Smajića konačno su dočekali da makadamski put iz 1985. godine, koji im se obećavao čak 36 godina, bude asfaltiran, odnosno da ono što im se obeća neko i ispuni.

U povodu završetka izgradnje puta upriličena je dugo očekivana svečanost kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, a brojni mještani nisu krili oduševljenje što su dočekali novi put i da je ono što im se godinama obećavalo konačno ispunjeno.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, asfalt u Smajićima još jedan je od dokaza da sve što ispuni i obeća.

“Interesantno, na posljednjim Lokalnim izborima, koji su bili u novembru prošle godine, samo u tri mjesne zajednice nisam pobijedio, a među njima je Bistričak kojem pripada selo Smajići. Ovo je pokazatelj da ne treba narod koji glasa ili ne glasa kažnjavati. Inače, ovo je prvo mjesto koje obilazim poslije izbora, a u Nemilskom slivu upravo su Donji i Gornji Smajići bili najzapušteniji, odnosno nisu imali asfalt. Sada sam informisan da je ostalo na dva mjesta još nešto vrlo malo za betonirati i to ćemo im završiti. Moje učešće u daljem poboljšanju kvaliteta života mještana Smajića neće se završiti na ovome nego nastavljam raditi. Pozivam građane Zenice, dođite da vidite jedno prelijepo, baš onako kako treba biti uređeno i čisto, selo, neka prođu Donjim i Gornjim Smajićima i provedu ovdje lijep dan”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

  Indeks kvaliteta zraka najlošiji u Zenici, Visokom i Kaknju

Još je poručio kako je u Smajićima ostalo uraditi rasvjetu, međutim, sve koči procedura u vezi sa žalbom.

„Već dvije godine Ured za žalbe rješava žalbu. Kada to riješe i odobre, mještani će dobiti i najmoderniju LED rasvjetu, a uradit ćemo im i sportsko igralište“, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Hasan Halilović, predsjednik Mjesne zajednice Bistričak, istakao je da su mještani Smajića presretni što su konačno dočekali da dobiju asfalt.

“Zahvaljujući borbi Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, i u Smajiće je došao 21. vijek. Dionica puta Donji Smajići iznosi 730 metara, dok je dužina dionice Gornji Smajići oko 240 metara. Asfalt na koji godinama čekamo, a mnogi su ga obećavali, koristit će 68 domaćinstava. Neizmjerno hvala u ime svih mještana gradonačelniku Kasumoviću koji je jedini ispoštovao obećanje. Prosto rečeno, obećano – ispunjeno”, poručio je Halilović.