Home » “Dunja” prvi energetski efikasan vrtić u ZDK

“Dunja” prvi energetski efikasan vrtić u ZDK

Današnjom prigodnom svečanošću povodom završetka rekonstrukcije vrtića „Dunja“, Javne ustanove Predškolskog odgoja i obrazovanja Zenica, okončan je zajednički projekat Grada Zenice, Fonda za okoliš Fedracije BiH i Ambasade Švedske u BiH, u ime koje je implementator bio UNDP.

Dječica se zahvalila donatorima
Dječica se zahvalila donatorima

Projektom je zamijenjena dotrajala, drvena stolarija, koja je zamijenjena PVC stolarijom, zatim su utopljeni zidovi i rekonstruisana fasada, izmijenjene grijne instalacije i izgrađena nova podstanica.

Svi su radovi, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, koštali 192.000 KM.

Otkrivena ploča
Otkrivena ploča

-Prošle godine u ovom smo vrtiću ložili, a djeca su ove zime mogla u proljećnoj odjeći boraviti u vrtiću. Ovo je za nas bajkovita metafora- istakla je direktorica Jasmina Gasal, koja je uručila zahvalnice zaslužnim za uljepšanu zgradu, koja je i prva zgrada neke javne ustanove predškolskog odgoja sa certifikatom energetske efikasnosti.

Veseli gosti i donatori
Veseli gosti i donatori

Zahvalnice su dobili Elvis Hadžikadić (UNDP), Enes Harbinja (Fond za okoliš FBiH) i Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice.

Kako je istakao Zijad Softić, pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, već su mjesečne uštede na računima za grijanje 1.500 KM, odnosno na godišnjem će nivou Grad za ovo obdanište plaćati manje 9.000 KM. Gradu, koji je osigurao polovicu iznosa, tako će se investicija i finanasijski isplatiti za 10- tak godina. Na redu je novi projekat, rekonstrukcija vrtića „Pinokio“, u kojem bi trebali učestvovati isti partneri.

Redakcija