Home » Duvnjak podnio dvije krivične prijave protiv Dodika: “Godinama negiraju genocid, vrijeđaju državu”

Duvnjak podnio dvije krivične prijave protiv Dodika: “Godinama negiraju genocid, vrijeđaju državu”

Jasmin Duvnjak (SDA), bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao građanin Bosne i Hercegovine podnio je dvije krivične prijave Tužilaštvu BiH i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanjskog kantona protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“Ranije sam najavio, a jučer i zvanično predao dvije krivične prijave za negiranje (minimiziranje i psovanje) genocida protiv lica Milorad Dodik. Što je u civiliziranom svijetu nemoguće i nezamislivo, kod nas je gorka i tužna realnost. Mirovna aktivistkinja iz Beograda Aida Ćorović pravosnažno je osuđena zbog gađanja jajima murala ratnog zločinca i krvoloka Ratka Mladića.

S druge strane, nama godinama negiraju genocid, vrijeđaju narod i državu, izvrgavaju žrtve ruglu, kao što jedan novinar veli “igraju verbalni ples nad masovnim grobnicama”… Nedavnim psovanjem genocida otišli su korak dalje u dehumanizaciji žrtava. Ovakva verbalna agresija je toliko nenormalna, poremećena i primitivna da čovjek ne zna ni kako da reaguje. Ovakve pogane riječi unose netrpeljivost i razdor među narodom, te podrivaju mir u zemlji i regiji”, navodi Duvnjak.

Duvanjak ističe akteri sastanka u Konjicu u čijem je prisustvu Dodik opsovao genocid nisu ni šest mjeseci nakon sastanka podnijeli prijave protiv predsjednika entiteta RS.

“U ime časti hiljada i hiljada ubijenih, u ime zaštite dostojanstva njihovih porodica i u ime sigurnije budućnosti svih građana nemamo pravo na šutnju! Moramo iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva i dostupne državne pravosudne institucije da ovakva ponašanja prepoznamo, prijavimo i kaznimo. Iznenađuje da akteri sastanka i neposredni svjedoci psovanja genocida ni 6 mjeseci od ovog događaja nisu uputili krivičnu prijavu protiv M.D. zbog počinjenja krivičnog djela.

Zato sam kao građanin Bosne i Hercegovine, svjetla obraza, na osnovu odredaba Zakona o krivičnom postupku predao Krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH za krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona BiH i Krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK-a za krivično djelo iz člana 163 Krivičnog zakona Federacije BiH.

Nestrpljivo očekujem, na zakonskim ovlaštenjima utemeljenu, reakciju nadležnih pravosudnih organa. Vidjećemo da li je školjka jaja na muralu presuđenog fašiste opasnija po društvo u cjelini od šovinističkog psovanja i grubih prijetnji žrtvama od strane visokog bh. funkcionera”, zaključio je Duvnjak.