Home » Duvnjak: Zahvaljujući novom zakonu o raspodjeli prihoda ZDK bi u 2023. trebao dobiti dodatnih 20-30 miliona KM

Duvnjak: Zahvaljujući novom zakonu o raspodjeli prihoda ZDK bi u 2023. trebao dobiti dodatnih 20-30 miliona KM

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i dosadašnji zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak, govorio je danas o svojim aktivnostima u proteklom mandatnom periodu, posebno apostrofirajući Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH, čiji je predlagač, kao i za Inicijativu za donošenje Zakona o sportskim klubovima ZDK-a od posebnog društvenog interesa.

Napomenuo je kako je u Zakonu o policijskim službenicima FBiH prepoznata jedna diskriminacija te da je, u dogovoru sa sindikatom, iskoristio pravo zastupnika i u hitnu parlamentarnu proceduru u DNPFBiH predao inicijativu za izmjene i otklanjanje uočene diskriminacije.

-Donošenjem izmjena ovog zakona, svaki policijski službenik FBiH na nivou federalnih i kantonalnih policijskih agencija stiče pravo za ostvarivanje penzije pod uslovima utvrđenim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju. I ovim zakonom, o policijskim službenicima, pod uslovom da imaju neprekidno najmanje 15 godina staža osiguranja u svojstvu policijskog službenika i da u vrijeme sticanja prava na penziju ima svojstvo policijskog službenika. To su današnja rješenja. Smatram da je važeći član ovog zakona diskriminatoran i da su nužne izmjene ovog člana, podvukao je Duvnjak.

Događalo se, kaže, u praksi da osobe koje su u svojstvu policijskog službenika provele 20, 25 i više godina te koje usljed oboljenja ili nesreće na poslu izgube svojstvo policijskog službenika i budu raspoređeni na druge poslove namještenika ili državnog službenika, gube pravo na penziju kao policijski službenik.

-Znači, navedeno pravo na penziju mogli bi ostvariti osobe koje su u svojstvu policijskog službenika provele neprekidno najmanje 15 godina radnog staža i koji vrijeme sticanja prava na penziju imaju svojstvo zaposlenika ministarstva unutrašnjih poslova ili neke od agencija u FBiH ili u nekom od kantona, kazao je Duvnjak.

  Svečanom akademijom u Zenici u četvrtak će biti obilježena 30. godišnjica osnivanja 3. korpusa ARBiH

S obzirom da u narednom mandatu on neće obnašati dužnost parlamentarca izrazio je nadu da će izmjene spomenutog zakona biti usvojene.

Što se tiče inicijative za donošenje Zakona o sportskim klubovima ZDK-a od posebnog državnog interesa koju je uputio kao zastupnik na zadnjoj redovnoj sjednici SZDK, 23. septembra ove godine, Duvnjak kaže da bi bilo dobro da takav zakon bude usvojen i na višim nivoima.

-Suština ove inicijative je da se na nivou ZDK-a, a najbolje bi bilo kada bi se ove stvari mogle donijeti na Federalnom nivou, donese propis kojim će se normirati pozicija sportskih klubova od posebnog društvenog interesa i značaja za, konkretno, ZDK, smatra Duvnjak.

Početkom februara ove godine, napomenuo je, usvojene su izmjene i dopune Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, a kojeg je, također, predložio on i njegov kolega Salko Zildžić iz SDA te grupa zastupnika u DNPFBiH.

Zakon bi, najavljuje, trebao na snagu stupiti 1. januara 2023. godine te bi već u prvoj godini njegove primjene trebao osigurati ZDK dodatnih 20-30 miliona KM, a za sedam-osam godina ZDK bi, navodi Duvnjak, mogao uprihodovati i sredstva u visini današnjeg godišnjeg budžeta tog kantona.