Home » Dvodnevna radionica o praktičnoj nastavi u Privrednoj komori ZDK

Dvodnevna radionica o praktičnoj nastavi u Privrednoj komori ZDK

U Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona jučer i danas se održava zajednička radionica za poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole na temu saradnje ova dva mjesta učenja.

Pretpostavka uspješnog dualno organiziranog stručnog obrazovanja je da dva uključena mjesta učenja– srednja stručna ili tehnička škola i poslovni subjekat – imaju dobru partnersku saradnju. Saradnja i koordinacija između dva mjesta učenja u smislu povezivanja teorije i prakse potiče razvijanje kompetencije praktičnog stručnog djelovanja kod učenika i osigurava visok kvalitet dualno organiziranog stručnog obrazovanja. Veliki utjecaj na uspješnu saradnju ima partnersko i uvažavajuće ophođenje dva partnera u sklopu saradnje mjesta učenja.

Cilj ove serije radionica je povećati kvalitet i atraktivnost dualno organiziranog stručnog obrazovanja kroz unapređenje saradnje dva mjesta učenja, poslovnog subjekta i srednje stručne ili tehničke škole.

Azra Begagić, Šef kabineta Predsjednice Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, u svom uvodnom obraćanju istaknula koliko je za uspješno dualno organizirano stručno obrazovanje, obzirom na sve veće tehničke i digitalne promjene svijeta rada, važna jača saradnja između različitih mjesta učenja kao i povezivanje školskog znanja s praktičnim iskustvom sa tržištem rada.

U ovoj radionici, koju je održao univerzitetski saradnik mr. Markus Müllner i Sonja Ruetz iz Instituta za istraživanja o kvalifikacijama i obuci u austrijskoj privredi (ibw) iz Austrije, učestvovalo je 14 polaznika i polaznica iz 5 poslovnih subjekata i 3 srednje stručne i tehničke škole iz Zeničko-dobojskog kantona.

Na prvoj radionici, fokus je bio na razmjeni međusobnih očekivanja dva partnera u sklopu saradnje mjesta učenja, srednje stručne ili tehničke škole i poslovnog subjekta, kao i na različitim stručnim temama kao što su motivirajuće nastavne metode za realizaciju praktične nastave kod poslovnog subjekta i obavljanje razgovora u svrhu davanja povratnih informacija i vrednovanja postignuća učenika i učenica koji*e pripadaju tzv. generaciji Z i obavljaju učenje kroz rad kod poslovnog subjekta.

Već tokom realizacije ove radionice ponovo je postao jasan centralni značaj uske partnerske saradnje srednje stručne ili tehničke škole i poslovnog subjekta u sklopu dualno organiziranog stručnog obrazovanja, jer ona predstavlja ključ za uspješno provođenje stručnog obrazovanja i obuke.

Na kraju dvodnevne radionice svim polaznicima radionice bit će uručeni i certifikati o završenoj obuci.

Razvoj i realizacija ove radionice dio je projektne aktivnosti projekta „Improving the Framework Conditions for the Integration of Dual Organized Vocational Education in ZDC”, koji Privredna komora ZDK implementira u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a koji je finansijski podržan od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.